VELIKE SILE

Obama: Dmitrij, ne brini se, ratificirat ću START

US President Barack Obama speaks at a fundraiser for Senator Barbara Boxer and the Democratic Senatorial Campaign Committee May 25, 2010 at the Fairmont Hotel in San Francisco. AFP PHOTO/Mandel NGAN
 AFP

YOKOHAMA - Ratifikacija sporazuma o redukciji nuklearnog naoružanja (START) ima apsolutni prioritet - rekao je američki predsjednik Barack Obama svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu nakon sastanka održanog na marginama summita zemalja Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC).

Govor iz Praga

Naime, ruska je vlada u petak izrazila zabrinutost da bi novi saziv američkog Kongresa, u kojemu će većinu imati republikanci, mogao odbaciti ratifikaciju ovog dokumenta koji je potpisan još u travnju i kojim se postavljaju temelji smanjenju nuklearnog naoružanja u svijetu - što je Obama u svom poznatom govoru u Pragu u ožujku 2009. godine postavio kao konačni cilj svoje politike i zbog toga dobio Nobelovu nagradu za mir - a uvodi i novi režim nadgledanja tog naoružanja.

Iz Moskve također stižu zabrinuti glasovi da bi takav scenarij mogao značiti i kraj politike “resetiranja” američko-ruskih odnosa koji su se snažno zahladili nakon što je administracija bivšeg predsjednika Georgea W. Busha donijela odluku o postavljanju proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

Obama je, pak, izjavio da ratifikacija START-a ima vitalno značenje za nacionalnu sigurnost te očekuje da ga ratificira stari saziv Kongresa do kraja godine. No, tek treba vidjeti hoće li u tome uspjeti jer, prema Ustavu, treba podršku dvije trećine Senata, a dio republikanca se protivi START-u smatrajući da izravno slabi planove nacionalne proturaketne obrane.

Obami je važno sačuvati sadašnje odnose s Rusijom (sasvim je razumljivo da bi se Moskva, ako osjeti slabost Obame, također drukčije postavila u odnosima prema Washingtonu) jer mu je njezina podrška nužna za problematiku iranskog nuklearnog programa i pomoći oko logistike u Afganistanu (a i borbe protiv krijumčarenja droge, što je glavni izvor financiranja talibana).

Uloga Gruzije

No, i Medvedev treba Obamu. Naime, Rusija bi željela postati članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), ali se tome protivi Gruzija. Stoga Medvedev očekuje da će Obama uspjeti nagovoriti Tbilisi da se povuče.

Summit APEC-a je samo potvrdio ozbiljno razmimoilaženje između SAD-a i Kine kad je riječ o ekonomiji: Washington smatra da je kineski juan podcijenjen kako bi pogodovao izvozu, a Peking tvrdi da je politika FED-a usmjerena na slabljenje dolara.

Problemi koji Baracka Obamu sad čekaju u Kongresu

Porezi

Republikanci su najavili kako će tražiti da se porezne olakšice i za najbogatije Amerikance produlje i na-kon što bi trebale isteći, 31. prosinca ove godine.

Izgledno je da će Obama popustiti u ovom slučaju te pristati na privremeno produljenje olakšica i za najbogatije kako bi to mogao koristiti kao pregovarački alat u srazu s republikancima.

Zdravstvena reforma

Republikanci su najavili da će pokušati poništiti zdravst-venu reformu i to zakonom koji bi onemogućio njezino financiranje.

Obama ne namjerava odustati od reforme, a u rukama ima i predsjednički veto. Stoga će pokušati natjerati demokrate na što više glasanja i rasprava o reformi, i to iskoristiti na izborima 2012. godine.

Ne pitaj, ne pričaj

Demokrati tvrde kako nema mogućnosti da se ukine sadašnja politika prema služenju homoseksualaca u vojsci, iako je Pentagon potvrdio da ukidanje ne šteti.

Demokrati nisu sigurni da bi i stav Pentagona promijenio negativan stav republikanaca - protivi se i ugledni zapovjednik marinaca te tako daju Obami dodatni pregovarački manevarski prostor.

Trgovina

Obama nije uspio dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom tijekom summita G20 jer nisu bile dogovorene potrebne izmjene u SAD-u.

Obama je odlučio odgoditi dogovor do novog saziva Kongresa u kojem će imati podršku republikanaca koji su skloniji slobodnoj trgovini nego dio demokratskih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:17