INICIJATIVA

NY Times za novu šeficu UN-a predlaže Angelu Merkel, Pusić ne spominju

 REUTERS

U jučerašnjem izdanju New York Timesa Mark Seddon, komunikacijski savjetnik generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona od 2014. do 2016., objavio je intrigantan članak pod naslovom “Zašto bi Merkel mogla voditi UN”.

U članku New York Timesa predlaže se provokativno rješenje - neka Angela Merkel naslijedi Ban Ki-moona, kojemu krajem ove godine istječe mandat. Navodno o takvom rješenju razmišljaju neki “insideri” u UN-u koji smatraju da Ujedinjeni narodi trebaju nekoga sa snažnom političkom biografijom i međunarodnim ugledom.

Usto, Mark Seddon se poziva na Der Spiegel koji je nedavno objavio da se njemačka premijerka ne namjerava kandidirati za četvrti mandat na čelu vlade u Berlinu. U tom slučaju, smatra gost-kolumnist NY Timesa, nema bolje kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a od Angele Merkel jer je žena, dokazala se vodeći najuspješniju europsku državu, pokazala ljudskost u nedavnoj izbjegličkoj krizi, a još je u prilično dobrim odnosima s Vladimirom Putinom, što znači da Rusija ne bi uložila veto u slučaju njezine kandidature.

Seddon, među ostalim, spominje još nekoliko žena koje bi mogle obnašati tu ulogu iz Istočne Europe, ako se krene prema tom ključu, pa ističe Irenu Bokovu iz Bugarske koja vodi UNESCO ili Kristalinu Georgievu, povjerenicu komisije EU. Kao alternativu dodao je i Helen Clark s Novog Zelanda te Susanu Malcorru iz Argentine. Vesna Pusić se ne spominje u članku. ( M.B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31