INCIDENT PODIJELIO ZAJEDNICU

'NU, POJEDI GA!' Nastavnik biologije pred učenike doveo nasrtljivu kornjaču pa joj servirao živog psića: Zgrabila ga je i pojela, njemu prijeti zatvor

 Profimedia, Sciencephoto RM

Jedan američki srednjoškolski nastavnik optužen je za nasilje prema životinjama jer je navodno nahranio nasrtljivu kornjaču s bolesnim štenetom.

Radi se o Robertu Croslandu, nastavniku iz Prestona u američkoj državi Idaho, kojem prijeti do šest mjeseci zatvora i 5.000 dolara globe.

No, njegov slučaj izazvao je podjelu. Peticija koja poziva na njegov otkaz pitanjem "Želimo li doista da učitelji ubijaju životinje pred učenicima krhke dobi?" skupila je gotovo 190.000 potpisa, a osudi se pridružuje i PETA. Njegovi pristaše okupljaju se pak oko peticije kojom pozivaju ljude da "pokažu našu podršku čovjeku koji nas je učio biologiju na nov način i koji doista voli svoj posao". Ta je peticija prikupila oko 3.700 potpisa, od čega je mnogo kolega, bivših učenika i članova lokalne zajednice. Štene je, neki kažu, ionako umiralo i, po njima, to je bila ispravna stvar.

Ovaj incident se navodno dogodio nakon nastave u prisutnosti manjeg broja učenika, a vlasti kažu da nije bio dio školske aktivnosti. Što se nasrtljive kornjače tiče, ručak je skupo platila. Zaplijenilo ju je ministarstvo poljoprivrede, a kako se radi o invazivnoj vrsti i učitelj nije imao nikakvu dozvolu za nju, kornjača je "humano eutanazirana".

Nasrtljiva kornjača (Chelydra serpentina) naseljava jug Sjeverne Amerike. Ova velika, tamna kornjača vrlo je razdražljiva i može snažno ugristi kada je u opasnosti. Ima golemu glavu, malen trbušni oklop te grub leđni oklop. Često leži ukopana u blato, samo s očima i nosnicama iznad površine. Noću je aktivan lovac koji naglim pokretima glave lovi i jede male sisavce, ptice, ribe, beskralješnjake i biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:43