A TEK MASKOTE...

Novozelandska premijerka došla u Japan, doček koji su joj priredili je nadrealan: ‘Što je ovo, sprovod?!‘

Dvije velike maskote, njišući se uz tužnu glazbu, dočekale su novozelandsku premijerku prilikom posjeta Japanu

Svečani doček Jacinde Ardern u Japanu

 Yuichi Yamazaki/AFP

Novozelandsku premijerku Jacindu Ardern dočekala su prilikom posjeta Japanu, na njezinom prvom putovanju izvan zemlje u dvije godine, dva velika kivija, koji su se njihali uz zvuke sumorne glazbe. Dvije velike maskote nježno su se ljuljale uz sporu, pomalo tužnu komornu glazbu, a publiku su činili tako prilično 'mračni' muškarci u odijelima.

Ta, kako navodi The Guardian, nadrealna scena izazvala je brojne šale na društvenim mrežama. "Imam osjećaj kao da je kivi upao i pokvario sprovod", naveo je jedan komentator na Twitteru. "Tako lijepo", komentirao je drugi. "Izgleda kao naricaljka. Jesu li svi dobro?" napisao je treći korisnik društvenih mreža.

Bilo je "posebno dirljivo kada je glazba postala tužnija, a ples maskota se u skladu s njom promijenio", rekao je glavni politički novinar utjecajnog novozelandskog portala Stuff, Henry Cooke, koji je snimio nastup. Objasnio je da su maskote zapravo dio događanja tvrtke Zespri, najvećeg svjetskog izvoznika, a ne službene dobrodošlice japanske vlade. Inače, Novi Zeland je jedan od najvećih svjetskih proizvođača kivija.

Na događanju u Tokiju, Ardern je rekla da su njezini djed i baka uzgajali kivi.

Japan značajno tržište za novozelandski kivi

Novozelandska premijerka je stigla u Japan u sklopu svojeg prvog putovanja u inozemstvo od početka pandemije covida-19. Ranije ovog tjedna posjetila je Singapur. Tijekom posjeta Tokiju razgovarala je o pitanjima obrane s japanskim premijerom Fumiom Kishidom. Dvije zemlje složile su se da će sklopiti sporazum o razmjeni obavještajnih podataka između svojih zemalja, usred sve veće zabrinutosti oko kineske prodornosti u regiji.

Japan je značajno tržište za novozelandski kivi, gdje ta zemlja izvozi tog voća u vrijednosti od 600 milijuna dolara. Događanje s osobama obučenima u kostime kivija označilo je početak sezone prodaje kivija u Japanu. Te maskote su poznate kao "braća kivi".

image

Svečani doček Jacinde Ardern u Japanu

Yuichi Yamazaki/AFP

Članovi japanske zajednice koja broji više od 1000 maskota koriste se u raznoraznim ulogama - od promoviranja turističkih destinacija i regionalne kuhinje do poticanja ljudi da plaćaju poreze ili da se pridruže snagama obrane.

Ardern je za televizijsku postaju Newshub izjavila kako gaji posebnu naklonost prema braći kivi, koju je prethodno gledala tijekom posjeta Japanu 2019. godine.

"Braću kivi posebno pamtim", rekla je. "Iako me, srećom, nisu natjerali da plešem. Držali su me za ruku". "Ta je slika donijela takvu radost i užitak u moj ured na Novom Zelandu da do dan danas u mom uredu stoji fotografija kako se držim za ruke s braćom kivi", rekla je Ardern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:23