ŠTO SE ZASAD ZNA

Novom ukrajinskom junaku presudila je neonaci skupina Wagnera koju vodi zloglasni ‘Srbin‘?

Snimka koja navodno prikazuje pogubljenje ukrajinskog vojnika izazvala je golem interes na internetu, reagirale su i ukrajinske institucije

Aleksej Milčakov

 Twitter/

Neviđen interes vlada na internetu nakon što je objavljena neovisno neverificirana video snimka koja navodno prikazuje nenaoružanog ukrajinskog vojnika kojeg vatrenim oružjem nemilosrdno pogubljuju pripadnici ruskih snaga. Ukrajinski pravobranitelj rekao je da je stravičnu snimku poslao svojim kolegama u nadležnim institucijama, a Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) je već otvorila slučaj.

Na društvenim mrežama snimka se pojavila danas. Pretpostavlja se da su je podijelili pripadnici ruskih snaga. Snimka prikazuje nenaoružanog ukrajinskog zarobljenika koji je prvo odbio skinuti oznaku čina s ukrajinske zastave na uniformi, nakon čega je mirno i prkosno poručio, pušeći cigaretu, ‘Slava Ukrajini!. Nakon toga je navodno izrešetan kišom metaka iz strojnice uz povike ruskih vojnika "Umri, ku**o!"

image

Ukrajinski vojnik netom prije pogubljenja

Screenshot/Twitter

Snimka je odmah izazvala golem odjek i munjevito se širi društvenim mrežama. Brojni korisnici tagiraju političare i razne institucije budući da se, ukoliko se utvrdi da je autentična, radi o ratnom zločinu.

Za sada nema preciznih i provjerenih podataka o tome gdje i kada je nastala, kao ni o identitetu ukrajinskog vojnika. Prema nekim neprovjerenim podacima, ubijeni bi mogao biti vojnik 72. zasebne mehanizirane brigade, znane i kao ‘Crni Zaporožec‘. Najprije je jedan pripadnik ukrajinskih oružanih snaga izvijestio da je vojnik sa snimke pripadnik te brigade kodnog imena Magnit, no kasnije se pokazalo da ta informacija nije točna te da je Magnit živ, kako prenosi australski portal topnews.media.

U međuvremenu, na službenoj Facebook stranici brigade objavljena je slika s likom vojnika sa snimke i natpisom “Slava herojima!”.

Kršenje Ženevske konvencije

Povjerenik za ljudska prava Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Dmitro Lubinec, ocijenio je da je riječ o "izrazu podlosti i zlobe". Ubijanje zarobljenika predstavlja kršenje Ženevske konvencije, naglasio je. Video je poslao svojim međunarodnim kolegama kao dokaz "još jednog ratnog zločina Rusije".

"U trenutku kada riječi ‘Slava Ukrajini‘ izazivaju čast, poštovanje i ponos u cijelom svijetu, Rusi pucaju na ukrajinski slogan", napisao je on. "Jako je bolno gledati što okupatori rade našem narodu. Cilj Ukrajine, kao i cijelog demokratskog svijeta, jest privesti Rusku Federaciju pravdi”, dodao je.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba obratio se tužitelju Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Karimu Khanu zbog ovog slučaja.

"Užasna snimka koja prikazuje kako su ruski vojnici pogubili nenaoružanog ukrajinskog ratnog zarobljenika samo zato što je izrekao riječi ‘Slava Ukrajini‘, naveo je ukrajinski šef diplomacije. "Vrlo je važno da Karim Khan odmah pokrene istragu ICC-a o ovom užasnom ratnom zločinu. Krivci moraju biti privedeni pravdi", dodao je.

Pokrenut kazneni postupak

U međuvremenu je pokrenut kazneni postupak u vezi strijeljanja ukrajinskog ratnog zarobljenika. SBU će voditi slučaj po članku "kršenje zakona i običaja ratovanja".

"Snimka brutalnog i drskog pucanja u nenaoružanog čovjeka potresla je danas javnost... Čak i rat ima svoje zakone. Postoje norme međunarodnog prava koje zločinački ruski režim sustavno ignorira. No, prije ili kasnije zločin će biti kažnjen. Svi upleteni će odgovarati pred zakonom", rekao je glavni tužitelj Andrij Kostin.

Na Twitteru se o ovom slučaju oglasio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Svoju reakciju na društvenim mrežama prvi je objavio umjetnik Mikita Titov, koji je objavio crtež s likom vojnika uz video i natpis “Slava herojima!”. Brojni su korisnici društvenih mreža također počeli stvarati umjetnička djela u znak hrabrosti i sjećanja na poginulog vojnika.

Istovremeno, na ruskim Telegram kanalima komentari ispod snimke puni su izražavanja radosti i pohvala počiniteljima zločina.

Kako je na Twitteru objavio Michael Colborne iz utjecajne istraživačke medijske skupine Bellingcat, neonacistička jedinica Rusič, koja se bori kao dio grupe Wagner u Ukrajini, među onima je koji su podijelili video smaknuća ukrajinskog ratnog zarobljenika. Na svom Telegram kanalu su uz objavu napisali "Konačno normalna reakcija".

Javila se ruska skupina neonacista poznatog po zvjerstvima

Među brojnim špekulacijama i nepotvrđenim informacijama oko smaknuća ukrajinskog vojnika, stoji i ona da je navedenog ubila upravo grupa Rusič, neonacistička jedinica koja se bori kao dio Wagnera u Ukrajini. Na svom Telegram kanalu prenijeli su stravični video smaknuća i napisali "Napokon normalna reakcija".

Suosnivač i zapovjednik grupe Rusič je Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji se odaziva na nadimak "Srbin".

Milčakovljev "životopis" je, ukratko, potpuna horor priča. Osumnjičen je za ratne zločine i od 2022. godine sankcioniran od strane Sjedinjenih Država, Europske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja. Povezuje ga se sa zločinima u Siriji i Ukrajini. Društvenim mrežama kruži i njegova fotografija na kojoj pokazuje tetovažu na podlaktici, piše: "Kosovo je Srbija".

Prvi je privukao pozornost javnosti nakon što je 2011. godine snimio sebe kako muči i odrubljuje glavu psiću. Snimku je objavio na internetu. Na svojoj VK stranici (ruski društveni medij) pozivao je na ubijanje beskućnika, štenaca i djece.

Otvoreno se hvalio fotografiranjem tijela unakaženih i spaljenih tijela Ukrajinaca, a poznat je i po tome da je rezao uši ukrajinskim truplima i urezivao svastike na njihova lica.

Prije odlaska u borbe u Donbasu 2014. godine, Milčakov je na svoju stranicu na popularnoj ruskoj društvenoj mreži VK (VKontatke) postavio sadržaj koji veliča Željka Ražnatovića, srpskog ratnog zapovjednika poznatog kao Arkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:26