OLAF SCHOLZ

Novom njemačkom kancelaru pristižu čestitke iz cijelog svijeta: javili se Macron, Michel, Xi...

Olaf Scholz izabrao je Francusku za svoj prvi inozemni posjet u svojstvu kancelara.

Olaf Scholz

 John Macdougall/Afp/Profimedia

Njemački socijaldemokrat Olaf Scholz prima u srijedu čestitke od svjetskih čelnika nakon što je u srijedu ujutro izabran u Bundestagu za novog njemačkog kancelara i prisegnuo na dužnost pred zastupnicima, javljaju agencije.

Socijaldemokratski političar Scholz je deveti po redu poslijeratni njemački kancelar i na toj dužnosti nasljeđuje Angelu Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) koja je na vlasti bila od 2005.

Emmanuel Macron pozdravio je odabir Scholza za novog njemačkog kancelara i obećao da će "zajedno napisati novo poglavlje" za Francuze, Nijemce i Europljane.

U svojoj drugoj poruci na Twitteru, Macron je zahvalio bivšoj kancelarki Angeli Merkel jer "nikada nije zaboravila lekcije iz povijesti, što je toliko toga učinila za nas i s nama kako bi Europa išla naprijed".

Poruka je popraćena dvominutnom video snimkom brojnih susreta dvoje čelnika od izbora Macrona za šefa države 2017.

Olaf Scholz izabrao je Francusku za svoj prvi inozemni posjet u svojstvu kancelara.

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a, Charles Michel u čestitkama Scholzu poručili su da se vesele što će s njim raditi na "snažnoj Europi".

"Čestitke, dragi Olafe Scholz na izboru za saveznog kancelara. Želim ti dobar početak i radujem se našoj suradnji na izgradnji snažne Europe", tvitala je von der Leyen.

I Belgijac Michel je na Twitteru čestitao Scholzu i kazao da se raduje što će "zajedno surađivati u Europi koja je snažna i suverena".

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli zaželio je Scholzu i njegovoj vladi "puno uspjeha" i da "uspješno savlada velike zadaće koje čekaju Njemačku i Europu".

Kremlj je u srijedu izrazio želju za uspostavom "konstruktivnih odnosa" između predsjednika Vladimira Putina i Olafa Scholza".

"Računamo na kontinuitet, da se između predsjednika i novog kancelara uspostave konstruktivni odnosi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izrazio je nadu da "njemačka strana također vjeruje da nema alternative dijalogu kako bi se razriješile najozbiljnije razmirice".

AFP ističe da su usprkos brojnim krizama u odnosima Rusije i Zapada te dubokim podjelama, Merkel, koja govori ruski, i Putin, koji govori njemački, tijekom 16 godina uspostavili prijateljske radne odnose, koliko god bili složeni, kako bi razdvojili geopolitička neslaganja od njihovih ekonomskih interesa.

Merkel, koja je podržala sankcije protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini i represije nad oporbom, ništa nije spriječilo da s Rusijom izgradi plinovod Sjeverni tok 2, ne obazirući se na protivljenje nekih saveznika.

Kineski predsjednik Xi Jinping čestitao je Scholzu i naveo da je Kina spremna podignuti odnose s Njemačkom na "novu razinu".

"Kina je spremna s Njemačkom učvrstiti i produbiti međusobno političko povjerenje, povećati trgovinsku razmjenu i suradnju u brojnim područjima", rekao je XI čije riječi prenosi agencija Nova Kina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je najviše glasova na izborima u rujnu i preuzela i uspješno sastavljanje koalicijske vlade sa strankama Zeleni i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Nova socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada kojoj je Scholz na čelu raspolaže s 416 zastupnika, a 20. saziv Bundestaga broji 736 zastupnika.

Sastavljena od 16 ministara, sedam iz SPD-a, pet iz Zelenih i četiri iz sastava liberala nova njemačka vlada u svoje je prioritete svrstala borbu protiv pandemije koronavirusa i protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:34