ZADAVLJENE I IZBODENE

Novogodišnja ubojstva žena potakla prosvjede Francuza: Prošle godine zabilježeno 113 slučajeva femicida

Aktivisti tvrde da vlada ne čini dovoljno kako bi iskorijenila nasilničku kulturu.

Prosvjedi u Parizu

 Karine Pierre/Afp/Profimedia

Prvog dana nove godine u Francuskoj su ubijene tri žene. Ubili su ih njihovi sadašnji ili bivši partneri, što je potaknulo masovnu akciju u borbi protiv nasilja nad ženama. Dok smo s obiteljima i prijateljima slavili Novu godinu, "tri su žene ubijene jer su žene", ustvrdio je francuski ženskih pokret Nous Toutes (Sve mi).

U subotu kod Saumura na zapadu Francuske pronađeno je tijelo 28-godišnje vojnikinje, izbodene na smrt. Uhićen je 21-godišnjak, također vojnik, policija istražuje mogući femicid, ubojstvo žene koje je počinio njezin partner ili bivši partner. Na istoku Francuske otkriveno je tijelo 56-godišnje žene. Susjedi iz Meurthe-et-Mosellea pozvali su policiju zbog žestoke svađe supružnika. Policija je pronašla nož zabijen u prsa žene. Policija je privela supruga, koji je priznao da ju je zadavio nakon svađe. Treća žrtva pronađena je u nedjelju u Nici, na jednom imanju. Žena (45) pronađena je zadavljena u prtljažniku automobila, navodno u vlasništvu njezina sina. Policija je ispitala 60-godišnjaka koji je priznao nasilnu svađu s bivšom suprugom i njihovim 24-godišnjim sinom, prenosi Guardian.

image

Prosvjedi u Parizu

Karine Pierre/Afp/Profimedia

Shrvan zbog ubojstva

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je shrvan zbog ubojstva, to je za njega "užas". No aktivistkinje su žestoko kritizirale francusku vladu zato što nije odmah reagirala. No u utorak je francuski premijer Jean Castex pred parlamentom izjavio da su "Vlada i nacija" potpuno predani borbi protiv "ove pošasti".

Procjenjuje se da je i ove godine 220.000 žena prijavilo bračno nasilje u Francuskoj, ali samo u 379 slučajeva suci su naredili da osuđeni mora nositi elektroničku narukvicu, čime ga se efikasno sprečava da ponovno dođe blizu partnerice i fizički je ugrozi. Kampanja je usmjerena na to da se društvo osvijesti o prisutnosti nasilja nad ženama, da se femicid više ne promatra kao "zločin iz strasti", kao izraz pretjerane ljubavi, ili tuge i ljutnje zaljubljenog muškarca, kako i mediji u Francuskoj često opisuju okrutne izljeve partnerskog nasilja.

Društvo i dalje na ubojstva žena gleda kao na izolirane incidente, koji se ne mogu predvidjeti, pa tako ni spriječiti. Francuske aktivistkinje tumače drugačije. "Ovi femicidi nisu izolirani slučajevi. Nije riječ o povremenim vijestima. To je sustavno nasilje. Cijeli sustav sudjeluje u tim ubojstvima jer banalizira i umanjuje seksističko i seksualno nasilje. Zato smo skandalizirani šutnjom vlade", poručila je Lena Ben Ahmed iz #NousToutes.

U Francuskoj je prošle godine zabilježeno 113 femicida, što je povećanje u odnosu na 102 koliko ih je bilo registrirano 2020. U 2019. ubijeno je rekordnih 146 žena. No to su samo okvirne brojke, stvarni broj je gotovo sigurno veći, kažu u udruzi Féminicides Par Compagnons ou Ex (Femicid počinjen od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera). Brojne smrti žena istražitelji nisu okarakterizirali kao femicid. "Ne, to nisu 'obiteljske drame' ili 'zločini iz strasti'; to su bračna ubojstva koja provode frustrirani muškarci koji misle da imaju pravo ubijati. Koji zbog patrijarhalnog odgoja misle da posjeduju svoje žene i djecu i da mogu raspolagati njihovim životima kako žele", ističu aktivistkinje.

image

Prosvjedi u Parizu

Karine Pierre/Afp/Profimedia

Prioritet

Prošlog kolovoza ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin najavio je nove mjere za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama. Među ostalim, obiteljsko nasilje trebalo bi policiji postati prioritetna stvar za rješavanje, svaka policijska postaja i žandarmerija trebale bi imati barem jednog službenika specijaliziranog za tretman ženskih žrtava.

Francuska policija je u 2020. intervenirala čak 400.000 puta zbog nasilja u obitelji, što je 45 intervencija svaki sat. Ne prođe dan a da specijalci ne sudjeluju u nekoj od složenijih operacija oslobađanja žene ili djece koje muž drži kao taoce. Britanska udruga Femicide Census procjenjuje da je gotovo 60 posto ubijenih žena prijavljivalo partnersko nasilje. Françoise Brié, direktorica Nacionalne federacije ženske solidarnosti, apelira da su potrebni stroži zakoni. Ženama bi također trebalo biti dopušteno da sakriju novu adresu ako su s djecom pobjegle od nasilnog partnera.

Trebamo obuku, edukaciju, prevenciju od malih nogu u školama i na fakultetima, poručila je Lena Ben Ahmed iz #NousToutes. Pozvala je sve kandidate na francuskim predsjedničkim izborima da daju konkretna obećanja o više novca i stručnjaka za rješavanje problema seksističkog i seksualnog nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:47