JOHN LEE

Novog vođu Hong Konga, jedinog kandidata na izborima, postavila propekinška elita

Mjesto održavanja izbora bilo je pod visokom zaštitom, a policija je sprečavala grupu prosvjednika koji su se nastojali približiti

John Lee sa suprugom Janet 

 Peter Parks/AFP

Hongkonškog političara Johna Leeja postavila je na najvišu izvršnu poziciju u gradu u nedjelju komisija koju pretežito čine propekinški lojalisti, dok se to financijsko središte ponovno pokušava uzdići nakon godina političkih previranja.

Lee, jedini kandidat, dobio je glasove 1416 članova propekinške komisije u nedjelju ujutro, čime je osvojio većinu koja je potrebna kako bi ga se proglasilo novim vođom Hong Konga. Osmero je članova glasalo protiv.

Samo nekoliko ljudi od ukupno 7,4 milijuna stanovnika ima ulogu u odlučivanju o budućem vođi, unatoč obećanjima Kine da će jednoga dana uvesti punu demokraciju u bivšu britansku koloniju, koja je vraćena pod kinesku vlast 1997. godine.

Mjesto održavanja izbora bilo je pod visokom zaštitom, a policija je sprečavala grupu prosvjednika koji su se nastojali približiti.

"Smatramo da protivljenjem izborima u kojima sudjeluje jedan kandidat, tipičnima za Kinu, zastupamo mišljenje mnogih stanovnika Hong Konga", rekao je Chan Po-ying, prosvjednik iz Lige socijaldemokrata, držeći transparent kojime traži potpunu demokraciju.

Lee, bivši hongkonški tajnik za sigurnost, nasilno je implementirao kineski stroži režim temeljem novog nacionalnog zakona o sigurnosti koji se koristi za uhićivanje demokrata, razbijanje skupina civilnog društva i zatvaranje liberalnih medija, kao što su Apple Daily i Stand News.

SAD mu je 2020. nametnuo sankcije zbog, prema tvrdnjama Washingtona, "uključenosti u iznuđivanje, uhićivanje, pritvaranje ili zatvaranje pojedinaca" temeljem zakona o sigurnosti.

Zavjetovao se ponovno oživjeti Hong Kong kao međunarodni grad te mu povećati kompetitivnost.

Lee je rekao da će usvajanje novih zakona o nacionalnoj sigurnosti biti prioritet u Hong Kongu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:48