SUKOBI NE JENJAVAJU

Novo krvoproliće u Mjanmaru: Vojska otvorila paljbu na zdravstvene radnike

Vojna hunta postigla je naizgled nemoguće - ujedinila je donedavno posvađene i zaraćene etničke manjine u toj državi
Prosvjednici u Mandalayju
 Handout

Mjanmarske snage sigurnosti danas su otvorile paljbu na prodemokratski skup zdravstvenih radnika u gradu Mandalayu, pri čemu je zasad nepoznati broj ljudi ranjen i ubijen, dok su mnogi uhićeni nakon razbijanja prosvjeda, prenosi agencija Mizzima.

Mijanmarska vojska, koja je preuzela vlast u državi nakon svrgavanja demokratski izabrane vlade početkom veljače ove godine, do danas je već ubila najmanje 715 prosvjednika, prema mjanmarskoj Udruzi za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), a prema nekim izvorima ubijenih je već preko tisuću.

Stotine prodemokratskih aktivista, intelektualaca, parlamentarnih zastupnika i političara završilo je u zatvorima, među njima i demokratski izabrana čelnica Mjanmara, dobitnica Nobelove nagrade Aung San Suu Kyi.

U međuvermenu, kako piše France24, brutalni udarac na demokraciju koji je izvela mjanmarska vojna hunta postigla je naizgled nemoguće - ujedinila je donedavno posvađene i zaraćene etničke manjine u toj državi, koji se sada zajedno suprotstavljaju vojnoj diktaturi.

image
Prosvjedi u Kawkareiku
Handout

Etnički Bamari, koji čine oko 80 posto populacije, donedavno su ignorirali borbu ostalih 134 etničkih skupina za svoja prava, no sada prosvjeduju zajedno s najvećim manjinskim skupinama, ujedinjeni protiv zajedničkog neprijatelja - vojske.

Sve veći broj Bamara javno se ispričava manjinskim skupinama, nakon što su shvatili da su godinama prolazile kroz jednako brutalno suzbijanje svojih prosvjeda kao što sada prolaze svi civili u Mjanmaru.

“Žao nam je... Kako smo mogli ne znati kroz što su neke etničke skupine prolazile sve ove godine,” pitao se mladi Bamar u razgovoru s France24. “Danas smo svjesni da su svi imamo istog neprijatelja: vojsku!”

image
Prosvjedi u Daweiju
Handout
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:17