BURNE REAKCIJE

Novo ime Facebooka izazvalo je lavinu šala, ali i kritika: ‘Vi ste rak demokracije!‘

Novo ime dolazi u trenutku kada se firma suočava s krizom izazvanom takozvanim Facebook dokumentima te istupima zviždačice Francis Haugen
 Noah Berger

Meta, novo ime giganta društvenih mreža, izazvalo je nevjericu i zbunjenost dijela javnosti, prenosi The Guardian.

Korporacija poznata kao Facebook, promijenila je ime pa se je našla na udaru kritika.

Glavni direktor tvrtke Mark Zuckerberg je najavio da će Meta sadržavati Facebook, Instagram, WhatsApp te Oculus, proizvod virtualne stvarnosti.

image
Mark Zuckerberg
Mandel Ngan/AFP


- Meta će omogućiti kreiranje metaverzuma, mjesta gdje ćemo se igrati i povezivati u 3D-u. Dobro došli u novu poglavlje društvenog povezivanja - riječi su kojima je Zuckerberg predstavio Metu na Twitteru

Novosti iz Facebooka su komentirale i mnoge poznate osobe.

Južnoafrički voditelj The Daily Showa Trevor Noah i njegov tim su komentirali kako nitko nije tražio ovu promjenu, a progresivna zastupnica Kongresa Alexandria Ocasio-Cortez je spomenutu tvrtku nazvala 'rakom demokracije' te 'mašinerijom koja se temelji na globalnom nadzoru i propagandi u službi uništavanja civilnog društva i jačanju autoritarnih režima'.



Američki senator Richard Blumenthal je istaknuo da se ovdje radi samo o pokušaju zbunjivanja ljudi i odvlačenju pažnje, no rekao je da ta promjena neće izbrisati godine sumnjivog djelovanja, širenja mržnje te nedostatka brige za dobrobit i privatnost djece.


I senator Ed Markey se složio s kolegom te je poručio da, iako Facebook želi da ga se odsad zove Meta, svi će ga nastaviti zvati prijetnjom za privatnost, demokraciju i djecu.

Wendys, poznati brand brze hrane je na Twitteru objavio da mijenja ime u Meat (Meso), a čak se i Twitter našalio na Facebookov račun. Naime, najavili su da imaju 'važne vijesti', no odmah su objasnili da se samo šale te da će i dalje ostati vjerni imenu Twitter.



Podsjetimo, novo ime i stvaranje novog branda dolazi u trenutku kada se firma suočava s krizom izazvanom takozvanim Facebook dokumentima te istupima zviždačice Francis Haugen koji otkrivaju da je Facebook prioritizirao zaradu, a ne borbu protiv govora mržnje i dezinformacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13