PARALELNA STVARNOST

Novinarka gledala vijesti na ‘Putinovoj televiziji‘ i bilježila što govore: ‘Rusi mogu biti ponosni...‘

Ruska vlada negira da je njihova vojska izvršila ubojstva u Buči te tvrde da je sve inscenirano i lažno

Vladimir Putin

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

- Rusi koji se informiraju preko svojih državnih medija žive u alternativnoj stvarnosti, kaže novinarka Madeline Roache koja svakog dana gleda jutarnje "vijesti" na Prvom kanalu ruske državne televizije. Ona svakodnevno bilježi informacije koje dolaze do prosječnog Rusa i objavljuje ih na News Guardu, stranici koja provjerava istinitost informacija, piše CNN.

- Ukrajinska vojska je ta koja čini grozne zločine, ubija civile, trpi teške gubitke i gubi teritorij. Ruska vojska nema gubitaka i ne čini strašne zločine, napisala je novinarka Roache o izvještajima koji dolaze iz pera medija pod Putinovom šapom.

Ruska vlada negira da je njihova vojska izvršila ubojstva u Buči te tvrde da je sve inscenirano i lažno.

- Rusi mogu biti ponosni na temelju onoga što vide na državnoj televiziji piše Roache i dodaje kako je ruskom narodu na Prvom kanalu državne televizije, koja je produžena ruka Putinove propagande, njihova vojska prikazana kao pobjednička.

CNN-ov novinar Nic Robertson je kazao da “nije iznenađenje da toliko puno ljudi vjeruje Kremlju".

- To im je najlakše. Ne vide nikakvu alternativu. Osjećaju se nemoćno i to su informacije kakve su godinama dobivali za vrijeme Putinove vladavine, a prije za vrijeme Sovjetskog Saveza, dodao je.

Mnogi neovisni novinari su napustili zemlju pa je sve teže ispričati pravu priču o tome što se događa u Rusiji, kazala je novinarka Anne Applebaum. - Novinarstvo je, zapravo, izbačeno iz Rusije, kaže.

Od početka rata, nad Rusijom se nadvio "orvelovski oblak". Na samom početku rata, ruski mediji su dobili direktivne kako izvještavati o „specijalnoj vojnoj operaciji“, kako ruska vlada naziva rat u Ukrajini.

Mediji su se našli pod udarom Kremlja i Putinove propagande. Građani Rusije su od početka rata u informacijskom vakuumu i serviraju im se vijesti koje su u skladu s Putinovim viđenjem rata.

Podsjetimo da je Putin donio zakon zbog kojeg novinari mogu završiti u zatvoru zbog "krivog" izvještavanja o ratu. Oporbena ruska novina Nova Gazeta je krajem ožujka zbog pritiska odlučila obustaviti rad to daljnjeg. Na stranici su napisali kako „nisu imali drugog izbora“ i da je to „grozna i teška odluka.“

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja je postala ikona ruskog otpora protiv rata u Ukrajini, uhićena je nakon što je u eter uletjela s plakatom na kojem je pozvala Ruse da ne vjeruju propagandi Kremlja i kažu "ne ratu". I to je bio jedan od rijetkih trenutaka u kojima su Rusi mogli vidjeti pravu stvarnost o ratu u Ukrajini.

Američki novinar Jake Tapper najbolje opisao što se trenutno događa u Rusiji. - Upustili su se u "žestoki propagandni rat kako bi opravdali svoju ničim izazvanu, brutalnu invaziju i kako bi pokušali prikriti sve veći broj zvjerstava i masakra počinjenih nad ukrajinskim civilima".

Novinar Daniel Dale, koji provjerava točnost informacija, kaže kako je možda najupečatljivija laž ona da u Buči nije ubijen nijedan civil.

- Ruska vlada je tvrdila da nijedan lokalni stanovnik nije ubijen dok su ruske trupe bile u Buči i da su vijesti koje su objavljene inscenirane i lažne. Iskreno, ove tvrdnje su smiješne. Potpuno su lažne. Dokazano je da su civili doista ubijeni dok su ruske trupe bile u Buči i, potvrdili su svjedoci, ubili su ih upravo Rusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:53