MIOKARDITIS

Novi Zeland zabilježio prvi smrtni slučaj povezan s primitkom cjepiva, sve je još pod istragom

Slučaj je još uvijek na razmatranju kod mrtvozornika, a uzrok smrti nije potvrđen
Pfizer-BioNTech cjepivo
 Robyn Beck/AFP

Novozelandski nezavisni odbor za sigurnosno promatranje cjepiva protiv covida-19 u priopćenju je objavio kako je žena preminula od miokarditisa nakon što je primila dozu Pfizera, javlja Bloomberg.

Slučaj je još uvijek na razmatranju kod mrtvozornika, a uzrok smrti nije potvrđen, premda je poznato kako je miokarditis, upala srčanog mišića, jedna od mogućih rijetkih nuspojava Pfizerova cjepiva. Spomenuti odbor je priopćio, premda to još nije službeno potvrđeno, kako se smatra da je miokarditis nastao kao posljedica cijepljenja.

- Ovo je prvi slučaj u Novom Zelandu gdje je smrtni slučaj u danima nakon cijepljenja povezan s cjepivom proizvođača Pfizer, objavljeno je.

Zemlja iz južne hemisfere trenutno se nalazi u totalnom lockdownu s obzirom na pojavu nekolicine slučajeva zaraze koronavirusom. Novi Zeland bilježi jedne od najlošijih rezultata cijepljenja u razvijenom djelu svijeta te koriste isključivo Pfizer. Više od 3.3 milijuna doza je dosad administrirano populaciji, što je dovoljno za imunizaciju tek 23% populacije ove zemlje s nepunih pet milijuna stanovnika.

- Dobrobiti cijepljenja Pfizerovim cjepivom uvelike nadjačavaju potencijalni rizik od zaraze koronavirusom ili potencijalne nuspojave cjepiva, uključujući miokarditis. Cjepivo Pfizer je prilično efektivno u zaštiti protiv ozbiljnijih bolesti i od smrti uzrokovane koronavirusom stoga smo i dalje sigurni oko njegova korištenja u Novom Zelandu, naveo je spomenuti odbor u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:02