IPAK JE PUSTILI

Novi Zeland se smilovao trudnoj novinarki koja je pitala talibane za pomoć: ‘Smijete kući‘

Podpredsjednik novozelandske vlade opovrgnuo je da je do obrata došlo nakon što se javnost zainteresirala za njezin slučaj

Charlotte Bellis na aerodromu u Kabulu

 Instagram

Trudnoj novozelandskoj novinarki koja se obratila talibanima za pomoć nakon što se nije mogla vratiti kući, odobren je ulazak u Novi Zeland, piše BBC.

Charlotte Bellis rekla je da je doletjela u Afganistan nakon što nije mogla dobiti slobodno mjesto za ulazak u zemlju prema strogom novozelandskom sustavu karantena.

Njezina priča naglasila je stroge novozelandske granične mjere osmišljene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

No, drugima su zasmetale njezine privilegirane veze s talibanima.

Talibani su posljednjih mjeseci na meti kritika zbog brutalnog ograničavanja prava žena. Optužuje ih se za uhićenja, mučenja, pa čak i ubijanja aktivista za ljudska prava i prava žena.

No u utorak, nakon što je javnost doznala za ovaj slučaj, novozelandska vlada je izvijestila da je gospođi Bellis ponudila karantensko mjesto i dogovorila avionske letove.

'Postoji mjesto u karanteni za gospođu Bellis i ja je pozivam da ponudu prihvati', rekao je potpredsjednik vlade Grant Robertson.

Opovrgnuo je da je do obrata došlo nakon što se javnost zainteresirala za njezin slučaj, rekavši da se osoblje svakodnevno bavi zahtjevima za ovakve hitne slučajeve.

'Uvijek pokušavamo uspostaviti kontakt s ljudima i postići dogovore koji funkcioniraju', kazao je.

Vlada Novog Zelanda je ranije rekla da je gospođi Bellis dvaput ponudila konzularnu pomoć, koja je o svom iskustvu pisala za nacionalne novine.

Što je Charlotte Bellis zamolila talibane?

U svojoj kolumni za New Zealand Herald, Bellis je rekla da je novozelandska vlada prošlog tjedna odbila njezin zahtjev za povratak kući na porod.

Trenutno Wellington dopušta ulazak građanima i stalnim stanovnicima, ali samo ako provedu 10 dana u izolaciji u karantenskim hotelima.

Budući da postoji velika potražnja za takvim objektima, a broj mjesta je ograničen, mnogi Novozelanđani koji su se željeli vratiti, praktično su izbačeni iz svoje zemlje već otprilike dvije godine.

Bellis je usporedila to iskustvo s načinom na koji su se prema njoj ponašali talibani, koje je kontaktirala kako bi ih pitala može li doći u Afganistan kao neudata trudnica.

Kada je razgovarala s visokim talibanskim dužnosnicima, gospođa Bellis je bila u Belgiji sa svojim partnerom, belgijskim fotoreporterom. Međutim, njezina vizu je istjecala jer nema prebivalište u Belgiji.

Afganistan je bio jedino mjesto za koje su ona i njezin partner u tom trenutku imali vize, jer su prošle godine bili u Afganistanu i pratili povlačenje američkih trupa.

'Možete doći i nećete imati problema. Samo recite ljudima da ste u braku, a ako situacija eskalira, nazovite nas', citirala je Bellis neimenovane talibanske dužnosnike.

'Kada vam talibani - trudnoj, neudanoj ženi - ponude sigurno utočište, znate da je vaša situacija komplicirana', napisala je.

Samohrane afganistanske majke kazale su da ih talibanski dužnosnici često maltretiraju, prisiljavaju da se odreknu djece i ugrožavaju im roditeljska prava.

Kakav je bio odgovor na njezinu kolumnu?

Nakon što je pismo gospođe Bellis objavljeno, mnogi su pozvali novozelandske vlasti da prilagode kriterije za dodjelu hitne karantene kako bi se posebno pobrinuli za trudnice.

Vlasti su branile tu politiku, rekavši da je sustav 'iznimno dobro poslužio Novom Zelandu, spasio brojne živote te zaštitio zdravstveni sustav od preopterećenja'.

Vlada je također rekla da je gospođi Bellis savjetovano da ponovno podnese zahtjev za vizu u posebnoj kategoriji za hitne slučajeve.

Nije do kraja jasno je li Bellis sada dobila odobrenje za ulazak u Novi Zeland prema novoj ili staroj prijavi.

Novinarka je rekla da joj je također ponuđen azil u jednoj drugoj neimenovanoj zemlji otkako je izašla u javnost sa svojim problemom.

Njezinu priču kritizirali su neki promatrači, aktivisti za ljudska prava, ali i sami Afganistanci.

'Ovo je samo nastavak priče o tome kako se talibani drugačije ponašaju prema ne-Afganistancima nego prema Afganistancima', napisao je na Twitteru austrijsko-afganistanski novinar Emran Feroz.

'Afganistanski novinari često su suočeni s prijetnjama, premlaćivanjem, mučenjem i ubojstvima, dok ne-Afganistanci imaju mnogo privilegija te su ih sve strane srdačno dočekale i tretirale', dodao je.

Nedavno su se pojavili pozivi talibanima da puste na slobodu brojne aktivistice za prava žena koje nisu viđene nakon što su im pretreseni domovi, a one uhićene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:32