NOVO LICE AMERIKE

Novi Zastupnički dom izglasao prve zakone: Sada je jasno, sprema se odmazda za istraživanje Trumpa

U mandatu predsjednika Baracka Obame, kad je "crvena stanka", boja Republikanske, imala većinu, došlo je do blokade rada vlade

Kevin McCarthy

 Chip Somodevilla/Getty Images Via Afp

Zastupnički dom američkog Kongresa imao je prvi radni dan u ponedjeljak, tjedan kasnije nego što je uobičajeno, jer je trebalo 14 krugova glasanja za izbor novog predsjednika. Kevin McCarthy, koji je konačno prošli petak postao predsjednik Doma i, posljedično, Kongresa, tada je rekao da je taj razdor "izgradio povjerenje" i da ih je poučio kako raditi zajedno. Nije sigurno da je to baš tako.

Prvi su zakonski prijedlozi prošli uz glasanje po stranačkim linijama, kao što se i očekivalo. Počelo je donošenjem paketa odluka koje bi se mogle smatrati poslovnikom Doma za koji je glasalo 220 zastupnica i zastupnika. Republikanska stranka ima u Domu 222 ruke, a jedan je zastupnik bio protiv. Svi su glasovi Demokratske stranke, njih 213, bili protiv.

The New York Times ističe da novi "poslovnik" olakšava smjenu predsjednika, što je više nego očit ustupak McCarthyja radikalno desnoj grupaciji koja se protivila njegovu izboru. Što se može gledati kao karma jer je McCarthy sudjelovao u procesu detronizacije Johna Boehnera, predsjednika Zastupničkog doma, 2015. godine: sada je dovoljan jedan zahtjev iz kruga Republikanske stranke da se pokrene procedura smjene, a protiv njega je bilo 20 desnih glasova. U paketu je i najavljivani prijedlog osnivanja novih istražnih odbora koji će se, kako su iz Republikanske stranke najavljivali, fokusirati na rad administracije predsjednika Joea Bidena, ali i neke članove njegove obitelji. Odmazda je to za odbor koji je istraživao ulogu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u napadu razularene rulje na američki Kongres 6. siječnja 2021. godine. Očekivan su korak i mjere koje otežavaju povećanje poreza i trošenje federalnog novca, što bi moglo izazvati probleme, jer će se ubrzo pojaviti problem s manjkom sredstava za potrebe federalne vlade. U mandatu predsjednika Baracka Obame, kad je "crvena stanka", boja Republikanske, imala većinu, došlo je do blokade rada vlade. Prema navodima AP-a, odluka "crvenih" da se redefinira rad Odbora za etiku ima za cilj otežati pokretanje postupaka protiv zastupnica i zastupnika.

Novina je i odluka da izabrani predstavnici moraju imati barem 72 sata da pregledaju zakonski prijedlog prije nego što se pokrene proces glasanja. - Zakoni se pojavljuju u tami noći; zakoni koje nitko nije pročitao, dugi tisuće stranica - rekao je Steve Scalise iz Louisiane, lider većine. "Danas počinje taj proces - popravljanja onoga što je pokvareno u Washingtonu kako bi Washington konačno mogao početi raditi za ljude ove zemlje koji se trude", prenio je NYT. Dodajući da sva donesena pravila "uzeta zajedno, povećavaju transparentnost zakonodavnog procesa. Ali bi mogli otežati Zastupničkom domu ispunjavanje i najosnovnijih dužnosti u sljedeće dvije godine, kao što je financiranje vlade, uključujući vojsku, ili izbjegavanje katastrofalnog bankrota federalne vlade". Onemogućeno je i glasanje bez prisutnosti u zgradi Kongresa, što je uvedeno u doba javnozdravstvene krize.

Zastupnička većina zatim je prihvatila zakon kojim bi se Poreznoj upravi (IRS, Internal Revenue Service) ukinula 71 milijarda dolara rasta u financiranju koje je donijela demokratska većina s ciljem da se istraže porezne prijevare. Za 221, protiv 210. Ovaj zakon treba potvrdu Senata u kojem "plava stranka" (boja Demokratske) ima i dalje najtanju moguću većinu koju donosi potpredsjednica Kamala Harris jer je Kyrsten Sinema, senatorica iz Arizone, prešla iz demokratskih u redove neovisnih. Što jamči da taj zakon neće biti prihvaćen u tom obliku.

Prvi potezi nove većine pokazuju da će presudni problem predsjedniku Kongresa biti osigurati podršku unutar vlastite, Republikanske stranke. Demokratska će pratiti što se događa računajući da će Senat zaustaviti sve što je protivno njihovim interesima. Daleko je to od idealne opcije jer će zastupničku većinu ucjenjivati radikalna manjina koja je već prekomjerno zastupljena u brojnim odborima. Izgledna blokada zakonodavnog procesa izazvana unut arnjim sukobima Republikanske stranke mogla bi utjecati na neopredijeljeno biračko tijelo da se na izborima za dvije godine okrene Demokratskoj stranci. U Bijeloj kući računaju na to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 23:56