UŽAS U JELENOVKI

Novi zaplet u trenutno najvećem misteriju u Ukrajini: ‘Objavite snimke, bit će jasno tko je raznio logor!‘

Ukrajinska i ruska strana međusobno se optužuju za napad na ratni logor u selu Jelenovki: poginula su 53 zarobljenika

Uništeni ratni logor u Jelenovki, fotografija koju su objavio Ruski istražni odbor

 Handout/Afp

Ukrajinska i ruska strana međusobno se optužuju za stravični napad na zarobljenički ratni logor u selu Jelenovki (Olenivki) nedaleko od Donjecka i desetak kilometara od linije bojišta u kojem su ubijena 53 zarobljena ukrajinska vojnika, a 75 je ranjeno.

Na djelu je pravi rašomon, ali činjenica je da u tom napadu ima puno nejasnih i nerazjašnjenih stvari. Naime, dok Rusi tvrde da je baraka u kojoj su poginuli ukrajinski zarobljenici, uglavnom pripadnici bojne Azov koji su branili Mariupolj, pogođena američkom raketom HIMARS s položaja ukrajinske vojske, ukrajinski portal Korespondent.net, pozivajući se na izvore u Ukrajinskoj službi sigurnosti (SBU), tvrdi da je eksplozija bila izazvana unutar barake te da nije pogođena izvana.

Naime, ukrajinski novinar Ondrej Ciplienko, pozivajući se na provjerene, ali anonimne izvore, tvrdi kako satelitske snimke potvrđuju da u to vrijeme nije bilo raketnih ni artiljerijskih aktivnosti na tom području, ali da je zabilježeno tek - žarište visoke temperature, a to je bila najvjerojatnije eksplozija u Jelenovki.

On poziva vlasti SAD-a da pokažu satelitske snimke koje dokazuju ukrajinsku priču da nisu gađali zarobljeničku baraku u Jelenovki. Doduše, prije toga ukrajinska vojska optužila je Ruse za artiljerijski napad na Jelenovku. Ukrajinska strana ističe nekoliko argumenata za svoju tvrdnju - prvo, ni jedan ruski vojnik ili čuvar zarobljeničkog logora nije nastradao. Naime, pozivaju se na izjavu pravobraniteljice za ljudska prava samoproglašene paradržavne tvorevine Donjeck Darije Morozove koja je potvrdila da ni jedan ruski ili vojnik "Donjecke Republike" nije nastradao.

Doduše, kasnije su izvori ruske vojske, a potom i ministarstvo obrane kvazidržavne tvorevine Donjeck, objavili da je ipak ranjeno (teže i lakše) osam ruskih čuvara logora. Drugo, ukrajinske službe ukazuju na to da su prozori na tom zdanju, ali i na okolnim zgradama, cijeli, odnosno nisu "izletjeli".

Ukrajinski stručnjaci kažu kako su zidovi zdanja u kojem je došlo do eksplozije zaustavili eksplozivni val te tako spasili od oštećenja susjedne zgrade. Nadalje, Ukrajinci navode da je njihova obavještajna služba presrela razgovor dvojice vojnika separatističke vojske u kojem jedan govori drugome da se prije eksplozije nije čuo karakteristični zvižduk rakete ili garante koja dolijeće pa iz toga zaključuju da nije bilo nikakve ratne aktivnosti izvana.

Oleksij Arestovič, jedan od najbližih suradnika i savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže kako su mu pirotehnički stručnjaci ukazali na osnovi dostupnih snimaka s ruskih televizija da su neke od žrtava bile mrtve prije eksplozije.

Neovisni bjeloruski portal Mediazona Belorus navodi izjave dvojice nedavno razmijenjenih ukrajinskih vojnika Konstantina Velička i Ruslana Ahmetova, koji su također bili u Jelenovki, da u tom zdanju u kojem se dogodio napad zarobljenici nisu bili raspoređeni. I ukrajinski izvori navode da su u tu baraku zarobljenici bili prebačeni doslovce koji dan prije napada. Isto tako, ukrajinski portal Focus navodi da su u sve umiješani plaćenici ruske privatne vojske Wagner koji su raspoređeni na tom dijelu bojišta.

image

Moćni raketni sustav HIMARS

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Osim toga, kao razlog za "ovakvu operaciju" navodi se da je prije nekoliko dana izašao video koji svjedoči mučenjima i iživljavanjima nad ukrajinskim ratnim zarobljenicima od strane ruskih vojnika. No, portal navodi i to da je u pozadini još jedna stvar - dodatno se želio zataškati kriminal i malverzacije sa sredstvima koje Moskva šalje za zarobljenički logor. Ukrajinski izvori tvrde da je u ponedjeljak 1. kolovoza iz Moskve trebala u kontrolu stići komisija Ministarstva obrane pa da je cijela ova monstruozna akcija izvedena da se sakriju dokazi o mučenjima zarobljenika, ali i krađa sredstava.

Ukrajinske vlasti poslale su službeni zahtjev Međunarodnom crvenom križu da UN-ova komisija istraži pogibiju ukrajinskih zarobljenika. No, dok Kijev iznosi podatke o ruskoj umiješanosti u napad, iz Moskve optužuju Ukrajince da su pobili svoje vojnike. Ruska TV postaja Rossija 24 i Ria Novosti pokazali su snimke ostataka rakete za koju tvrde da je američki HIMARS, mada se po tim ostacima ne može potvrditi sa sigurnošću (to je za Ukrajince još jedan dokaz o ruskoj umiješanosti u napad na zarobljene vojnike).

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov kaže da su Ukrajinci namjerno gađali svoje zarobljenike kako bi poslali poruku onima koji se još nisu predali. Prema njemu, ukrajinski vojnici se zadnjih dana masovno predaju i dezertiraju na tom dijelu bojišta pa kako bi tome stao na kraj i upozorio svakoga tko razmišlja o predaji da će ga njegovi likvidirati, Kijev se odlučio na odmazdu.

General Konašenkov kao odgovornog za napad optužio je osobno predsjednika Zelenskog i "njegov zločinački režim koji podržava Washington". Inače, ruska vojska objavila je popis svih ubijenih i ranjenih ukrajinskih vojnih zarobljenika u Jelenovki. I Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu da se ovdje radi o ratnom zločinu, a Kijev traži da Zapad Rusiju konačno proglasi "terorističkom državom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:21