ZAKON PROTIV ‘BURNOUTA‘

Novi zakon u Belgiji: ‘Slobodno ignorirajte šefa, mora poštivati vašu obitelj i vrijeme odmora‘

Savezne državne službenike ne može se kontaktirati izvan radnog vremena, osim ako ne postoje iznimne i nepredviđene okolnosti

Burnout/Ilustracija

 Christin Klose/AFP

Od utorka tisuće saveznih državnih službenika u Belgiji više ne moraju odgovarati na pozive ili e-poštu svojih šefova izvan radnog vremena, piše NPR.

Radi se o novom zakonu koji za oko 65.000 državnih radnika omogućuje "pravo na prekid veze" i tako pozicionira Belgiju na rastući popis europskih zemalja koje poduzimaju korake u cilju postizanja veće ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Petra De Sutter, belgijska ministrica javne uprave, u svome pismu navodi da će pravo na prekid veze biti kodificirano u zakonu kao sredstvo za borbu protiv "pretjeranog radnog stresa i 'burnouta'" među saveznim državnim službenicima, navodi The Brussels Times.

Prema novom pravilu, savezni državni službenici ne može se kontaktirati izvan uobičajenog radnog vremena, osim ako ne postoje "iznimne i nepredviđene okolnosti koje zahtijevaju posao koji ne može čekati do sljedećeg radnog vremena".

Sindikati i menadžeri mogu načiniti jasne sporazume kako bi definirali te okolnosti, navodi The Times, no De Sutter je naglasila kako se obitelj djelatnika, njegov odmor te praznici moraju poštivati.

Zakonsko pravo na 'isključivanje'

Pravilo također propisuje da radnici "ne bi smjeli biti u nepovoljnom položaju ukoliko se ne javljaju na telefon ili ne čitaju poruke vezane uz posao izvan uobičajenog radnog vremena".

Cilj je riješiti sve nejasniju granicu između posla i osobnog života, osobito u situaciji kada mnogo ljudi radi od kuće tijekom pandemije, a moguće i u budućnosti.

U nedavnom istraživanju o radu na daljinu koje je proveo BDO Belgium, 84 posto ispitanika - od kojih je 40 posto bilo na rukovodećim pozicijama - navodi da želi raditi od kuće dva ili više dana u tjednu nakon završetka pandemije, navodeći kao razloge izostanak putovanja na posao i povećanje produktivnosti. No, De Sutter je među onima koji vide i lošu stranu.

"Računalo ostaje uključeno, vi nastavljate čitati e-poruke koje primate na pametnom telefonu", rekla je De Sutter. "Kako bismo bolje zaštitili ljude od toga, sada im dajemo zakonsko pravo da se isključe". Kaže da mjera nastoji zaštititi temeljna prava radnika, ali ne bi trebala biti prepreka fleksibilnom radu ako je to ono što oni žele, prenosi BBC.

Belgijska vlada također razmatra prijedlog za prelazak na četverodnevni radni tjedan od 38 do 40 sati za stalno osoblje, napominje The Guardian. To bi značilo kraće radne tjedne i duže radne dane, piše NPR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 10:01