STRAH OD RUSIJE

Novi udarac za Kremlj: Švedska već u ponedjeljak podnosi zahtjev za članstvo u NATO-u

Švedska će biti podložnija napadima ako bude jedina nordijska ili baltička zemlja koja ostane izvan NATO-a, stoji u izvješću

Ann Linde, švedska ministrica vanjskih poslova

 Denis Zuberi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Švedsko članstvo u NATO-u imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi zemljama oko Baltičkog mora, izjavila je ministrica vanjskih poslova Ann Linde u petak, dan nakon što se susjedna Finska obvezala podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

"Švedsko članstvo u NATO-u podiglo bi prag za vojne sukobe i tako imalo učinak sprječavanja sukoba u sjevernoj Europi", rekla je Linde novinarima predstavljajući parlamentarno izvješće o sigurnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i susjednu Finsku da javno izaberu stranu nakon što su ostale izvan hladnoratovskog saveza predvođenog SAD-om od njegova osnutka 1949. godine.

Finski predsjednik i premijerka izjavili su u četvrtak da ta zemlja - koja dijeli granicu od 1300 km s Rusijom i tešku prošlost - mora podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a "bez odgađanja".

Očekuje se da će Stockholm slijediti primjer Helsinkija i mogao bi podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u već u ponedjeljak.

Švedska će biti podložnija napadima ako bude jedina nordijska ili baltička zemlja koja ostane izvan NATO-a, stoji u izvješću, premda se dodaje da bi Rusija mogla uzvratiti ako se ta zemlja prijavi.

"Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije", rekao je ministar obrane Peter Hultqvist.

"Dopustite mi da kažem da smo u takvom slučaju spremni nositi se sa svakim protuodgovorom", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 13:40