KAVA U MIRU

NOVI TREND U BERLINU Kafići na groblju postali veliki hit, otvara ih sve više ugostitelja!

Jedan od najpopularnijih je moderno uređen kafić "Cafe Strauss" u kvartu Kreuzberg u Berlinu
Sisak, 270209.Vandali poharali groblje u Zazini nedaleko od Siska. Razvaljeno sest spomenika i iscupano i razbacano 13 krizeva, te razbijena vrata i prozori mrtvacnice na groblju.Nekoliko krizeva u grobove zabijeno je naopako.Foto: Miroslav Kis / CROPIX
 Miroslav Kis / CROPIX

U Berlinu se pojavio novi trend - kafići na grobljima postaju sve popularniji među ljudima koji žele u miru i tišini popiti šalicu kave poslije obilaska svojih pokojnika, a sve češće ih posjećuju turisti kao i prolaznici u šetnji, objavio je Der Spiegel.

Jedan od najpopularnijih je moderno uređen kafić "Cafe Strauss" u kvartu Kreuzberg u Berlinu, a trend se ubrzo počeo širiti i u neke druge gradove tako da je na hamburškom groblju otvoren cafe bar „Fritz“ u kojemu se održavaju izložbe i koncerti, a sličan program sadrži i kafić "Atrium" u Bristolu na zapadu Engleske. Martin Strauss, vlasnik istoimenog berlinskog kafea, je u intervjuu za Spiegel priznao kako su gosti u početku bili sumnjičavi i da su se plašili da njihovi pokojni rođaci neće moći počivati u miru. Kafić je u međuvremenu postao toliko popularan da neki posjetioci za sebe već traže grobna mesta koja se mogu vidjeti s terase „Straussa“.

Prvi ovakav kafić počeo je sa radom 2006. godine na berlinskom groblju St. Mattheus gde su inače sahranjena braća Grimm. Njegov vlasnik Bernd Bossman tvrdi da sav inventar u lokalu potiče od gostiju, koji su donosili stvari koje im više ne trebaju ili koje su u prošlosti pripadale njihovim dragim pokojnicima. Tu i tamo je dolazilo do bizarno-komičnih scena kao kada bi gost iznenada shvatio da pije kavu iz šalice svoje pokojne bake, ispričao je Bossman.

Berlinske gradske vlasti smatraju da su kafići na grobljima način da se privuče više posjetitelja na groblja, ali postoje pravila koja garantiraju da će se poštovati dostojanstvo ovakvih mjesta - kafići se ne smiju reklamirati ispred groblja, i imaju isto radno vrijeme kao i groblja. Dakle nisu pogodni za noćne izlaske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:26