ŠTO AKO MUTIRA?

NOVI SLUČAJ EBOLE U SAD-u? Sumnjaju da se zarazila osoba bliska s oboljelim pacijentom u Teksasu

 AFP PHOTO / PASCAL GUYOT / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT

DALLAS Sjedinjene Američke Država jučer su i službeno dobile prvog oboljelog od ebole, a uskoro bi ih moglo biti puno više. Naime, zna se kako je Thomas E. Duncan došao u dodir s više od osamdeset osoba prije nego je smještan u karantenu. Sve su takve osobe pod nadzorom, a sumnja se kako najmanje jedna također ima ebolu.

'Moram biti iskren sa stanovnicima Dallasa', izjavio je danas direktor tamošnje službe zdravstvene skrbi Zachary Thompson. 'Imamo jedan potvrđen slučaj ebole i jedan vrlo vjerojatan kod osobe koja je vrlo bliska s oboljelim.'

'Ovo je ozbiljno. Trebamo biti zabrinuti, ali samo među članovima obitelji i bliskim prijateljima zaražene osobe', ispričao je Thompson lokalnim medijima nastojeći uvjeriti javnost kako nema opasnosti te da su nadležne službe uspješno obuzdale virus.

Istovremeno, roditelji savjetuju djeci da izbjegavaju svaki kontakt u školi nadomak stana u kojem je Duncan odsjeo nakon povratka iz Liberije. Neki su roditelji, unatoč uvjeravanju vlasti kako nema opasnosti od zaraze, djecu, ipak, odlučili ostaviti kod kuće.

Tom Pennington/Getty Images/AFP / Tom Pennington/Getty Images/AFP

Duncan je po povratku iz Afrike bio u kontaktu s petero djece. Svi su oni u svojim domovima gdje ih nadgledaju zdravstveni radnici. Vlasti, s pravom, odbijaju otkriti imena djece kako bi spriječili širenje panike.

Povratak ebole na naslovnice američkih medija prilika je koja se na propušta za Anthonyja Banburyja, posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za ebolu. Prilika da upozori javnost i da pokrene međunarodnu akciju koja bi zaustavila daljnje širenje opasne zaraze.

'Što se duže virus ebole nalazi u ljudima, u pravoj 'rađaonici' zaraza kao što je Zapadna Afrika, veća je šansa da mutira i da se počne prenositi zrakom', upozorava Banbury i dodaje, 'To je najgori mogući scenarij, i prilično nevjerojatan, ali ne i nemoguć'.

AFP PHOTO / PASCAL GUYOT / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, epidemija ebole do sada je pogodila više od 7.100 osoba i ubila najmanje 3.300. Stručnjaci se slažu kako bi bar 70 posto oboljelih moralo biti u karanteni da bi se zaustavilo daljnje širenje bolesti.

'Nikad nismo vidjeli ništa slično', tvrdi Banbury. 'Radio sam u ratnim uvjetima, prisustvovao prirodnim katastrofama i vidio puno bolesnih ljudi, ali nikad nisam sreo nešto tako ozbiljno, opasno i rizično poput ovoga.'

'Ozbiljni ljudi, znanstvenici koji nisu skloni paničarenju, iza zatvorenih vrata pričaju kako nikad nisu vidjeli nešto ovako gadno. Imamo limitirano vrijeme za djelovanje. Moramo udariti ebolu snažno i udariti je sad. To do sad nismo radili, ali upravo počinjemo', najavljuje posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:38