DRAMA U NOVOM PAZARU

Novi skandal trese Srbiju: Učiteljica privedena na ispitivanje jer učenicima na prvi dan škole nije pustila himnu

Ispred policijske postaje u Novom Pazaru okupio se dio građana, nezadovoljan privođenjem učiteljice.
Učiteljica Adela Melajac Karahmetović izašla je iz Policijske uprave u Novom Pazaru
 Indeksonline.rs (courtesy Photo)/Radio Slobodna Evropa

Učiteljica osnovne škole "Rifat Burdžović-Tršo" Adela Melajac Karahmetović u nedjelju 5. rujna dala je izjavu policiji u Novom Pazaru, nakon što u toj školi prvog dana školske godine nije emitirana himna Srbije.

Ranije je Ministarstvo obrazovanja Srbije objavilo kako se himna "Bože pravde" prvog dana školske godine ne emitira samo u toj školi, što je ministar obrazovanja Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštivanjem države i svih njenih simbola".

Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa (RFE), Melajac Karahmetović napustila je Policijsku upravu nakon što je dala izjavu, a bila je u pratnji predsjednika opozicijske Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Njegova se stranka protivi vladajućoj koaliciji u Srbiji, predvođenoj Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, u kojoj je ministar Branko Ružić visoki dužnosnik.

Ispred policijske postaje u Novom Pazaru, gdje živi većina bošnjačkog stanovništva, 5. rujna okupio se dio građana, nezadovoljan privođenjem učiteljice.

Među okupljenim građanima bili su i roditelji učenika ove škole, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Nakon što je napustio zgradu, Ugljanin je lokalnim medijima rekao da će u ponedjeljak, 6. rujna, potražiti tužitelja koji je izdao nalog za njezino uhićenje.

Ranije je dio beogradskih medija, pozivajući se na video zapis koji kruži društvenim mrežama, izvijestio da se pjesma "Ja sam tvoj sin", himna Bošnjaka u Sandžaku, puštala učenicima škole "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru.

Radio Slobodna Evropa nije mogao potvrditi autentičnost snimke, a poslali su zahtjev u Osnovnu školu "Rifat Burdžović-Tršo".

U srijedu, 1. rujna, školska godina prvi je put u Srbiji započela intoniranjem državne himne. Prema ministarstvu, ako škola nema razglas, himnu je trebalo svirati u svakoj učionici u prvom razredu pomoću glazbenog uređaja, računala ili telefona.

Ova odluka podijelila je javnost oko pitanja je li himna Srbije himna svih građana, kao i je li potrebno na ovaj način promicati "domoljubne osjećaje" u školama.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja i Bošnjačko nacionalno vijeće oštro su se sukobili po ovom pitanju, a intoniranje himne prethodnih godina bilo je predmet neslaganja vlasti u Beogradu i Bošnjaka kao nacionalne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:58