OZBILJAN INCIDENT

Novi potez Rusije razbjesnio Estonce, Moskva znakovito šuti, reagirao i Bruxelles: ‘Neprihvatljivo!‘

Premijerka Estonije Kaja Kallas smatra da je to dio ‘šireg obrasca‘ djelovanja Moskve koja tako želi izazvati ‘tjeskobu i strah‘

Estonski grad Narva na istoimenoj rijeci i ruski grad Ivangorod na drugoj strani rijeke

 Andrei Nekrassov/alamy/alamy/profimedia/Andrei Nekrassov/alamy/alamy/profimedia

Nakon što je Rusija uklonila nekoliko bova koje označavaju granicu između Rusije i Estonije na rijeci Narvi, EU je oštro osudila taj potez, piše BBC.

U četvrtak rano ujutro je uklonjeno 24 od 50 bova postavljenih za označavanje plovidbenih ruta, rekli su estonski dužnosnici.

Napetosti oko granice porasle su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da su ‘takvi postupci neprihvatljivi‘.

‘Ovaj granični incident dio je šireg obrasca provokativnog ponašanja i hibridnih akcija Rusije, uključujući njezine morske i kopnene granice u regiji Baltičkog mora‘, rekao je Borrell u priopćenju.

Moskva se protivila postavljanju plutajućih oznaka, koje se koriste kako brodovi ne bi zalutali u strane vode, i osporila je planirane lokacije za oko polovicu od 250 plutača, priopćila je estonska granična služba.

Premijerka Estonije Kaja Kallas rekla je da pokušava razjasniti situaciju s Rusijom.

Rekla je da se čini da je to dio ‘šireg obrasca‘ djelovanja Moskve da se koristi ‘alatima povezanima s granicom za stvaranje straha i tjeskobe‘.

Estonsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo ruskog otpravnika poslova i priopćilo da taj potez tretira kao ‘provokativni granični incident‘.

U priopćenju je navedeno da estonska strana zahtijeva ‘trenutačan povratak‘ bova.

Do ovog je incidenta došlo nakon što je rusko ministarstvo obrane ovaj tjedan nakratko objavilo prijedlog revizije svoje morske granice u Baltičkom moru.

Prijedlog je ubrzo izbrisan, ali to je bilo dovoljno da se izazove zabrinutost među članicama NATO-a, uključujući Estoniju.

Moskva čitav slučaj nije komentirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 22:38