UVOZ I IZVOZ

Novi potez Litve pojačat će ionako velike napetosti između Rusije i NATO-a: Uveli drastičnu blokadu

Među robom koja će biti zahvaćena zabranom prijevoza su građevinski materijal, cement i proizvodi od metala

željeznica u Litvi, ilustracija

 Petras Malukas/AFP

Litva je izvijestila rusku enklavu Kalinjingrad da će joj blokirati izvoz i uvoz velikog broja roba željeznicom zbog sankcija Zapada uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak kalinjingradski guverner.

Ta regija, u kojoj se nalazi ruska baltička flota i Iskander projektili koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, i nema kopnenu granicu s Rusijom.

Guverner Kalinjingradske regije Anton Alikhanov kazao je da će obustava zahvatiti između 40 i 50 posto proizvoda koji se uvoze i izvoze iz Rusije preko Litve.

Među robom koja će biti zahvaćena zabranom prijevoza su građevinski materijal, cement i proizvodi od metala, rekao je.

"Smatramo da je to najozbiljnije krštenje... prava slobodnog tranzita u i iz Kalinjingradske regije", rekao je Alikhanov u on-line video postu, dodavši da će vlasti raditi na tome da se ta obustava ukine.

Taj potez mogao bi pojačati ionako velike napetosti između Rusije i NATO-a nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Alikhanov je rekao da je vidio dokument koji je litvanska državna željeznica poslala kalinjingradskoj željeznici, u kojem se navodi da će obustava započeti od subote u ponoć.

U veljači je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02