ISPLIVALA SNIMKA

Novi optužujući dokazi: Trump je vršio pritisak na izborne dužnosnike u Michiganu 2020.

Tražio je od njih da ne potvrde pobjedu demokrata Joea Bidena

Donald Trump

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Donald Trump vršio je pritisak na izborne dužnosnike u Michiganu i tražio ih da ne potvrde pobjedu demokrata Joea Bidena u toj saveznoj državi nakon predsjedničkih izbora 2020. godine, objavio je Detroit News.

U telefonskom razgovoru 17. studenog 2020., tadašnji američki predsjednik rekao je izbornim dužnosnicima u okrugu Wayne, dvojici republikanaca, da ne potvrde rezultate izbora. "Moramo se boriti za našu zemlju", rekao im je Trump, prema snimkama tog poziva koje je pribavio medij u Michiganu.

Okrug Wayne najnaseljeniji je okrug Michigana i uključuje Detroit, demokratski grad sa značajnom populacijom crnaca. Prema audiozapisu, Trump je rekao da su republikanci "prevareni na ovim izborima", navodi se u medijskom izvješću objavljenom u četvrtak.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., suočava se sa saveznim optužbama da je nastojao poništiti rezultate predsjedničkih izbora 2020. u pokušaju koji je kulminirao nasilnim napadom na Kongres.

Trump poriče krivnju i odbacuje optužbe kao lov na vještice. Nastavio je širiti lažne tvrdnje o raširenoj izbornoj prijevari.

"Trumpove radnje poduzete su u svrhu promicanja njegove dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država da odano vodi brigu o zakonima i osigura integritet izbora, uključujući istragu namještenih i ukradenih predsjedničkih izbora 2020.", rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung kad je upitan o medijskom izvješću iz Michigana.

Trump je u Georgiji suočen s optužnicom da je nastojao poništiti rezultate predsjedničkih izbora, koja obuhvaća osobni telefonski poziv republikanskom državnom tajniku Georgije da "pronađe" dovoljno glasova kako bi se poništio njegov poraz u toj državi, što je dužnosnik odbio učiniti.

Vlasti Michigana podnijele su kaznene prijave protiv 16 osoba zbog njihove uloge u navodnoj shemi lažnih birača nakon predsjedničkih izbora 2020. No nisu optužili Trumpa.

"Moj ured će i dalje podupirati napore državnih i saveznih organa za provedbu zakona da istraže i pozovu na odgovornost umiješane u svaki zločin počinjen u pokušaju da se poništi volja glasača Michigana", priopćila je državna tajnica Michigana Jocelyn Benson, dodajući da nije znala za ove snimke Trumpa do objave u medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:25