SLUČAJ IDE DALJE

NOVI OBRAT U SLUČAJU AMANDE KNOX Na dan krvavog ubojstva žestoko se posvađala s cimericom oko novca?

(FILES) This file picture taken on July 25, 2011 shows US Amanda Knox reacting in court before the start of a session of her appeal trial in Perugia's courthouse. An Italian court on January 30, 2014 convicted US Amanda Knox and her former Italian boyfriend Raffaele Sollecito for a second time for the murder of a British student in Perugia in 2007. The court sentenced Knox to 28 years and six months in prison and Sollecito to 25 years. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 AFP

Iako je Amerikanka Amanda Knox u više navrata izjavila da se nema namjeru vraćati u Italiju, gdje je svojedobno nepravomoćno oslobođena optužbi da je sa svojim bivšim momkom Raffaeleom Sollecitom te Rudyjem Hermannom Guedeom 2007. godine mučki ubila cimericu Meredith Kercher, slučaj protiv nje u talijanskom pravosuđu ide dalje.

Kao što je već poznato, oslobađajuća je presuda bila poništena i postupak je vraćen nižem sudu, koji je Amandu proglasio krivom. U utorak je žalbeni sud u Firenci objavio obrazloženje osuđujuće presude na 337 stranica, čime je otvoren put da slučaj ponovno ode na višu sudsku instancu. Potvrdi li se i tamo osuđujuća presuda, vjerojatno će biti pokrenut postupak izručenja Amande Knox Italiji, ali se ne očekuje da će doći i do samog izručenja, piše AP.

U obrazloženju presude navodi se da je više osoba pridonijelo naglom okončanju života Britanke Meredith Kercher, a između ostalog se kao jedna od okolnosti koje su prethodile ubojstvu spominje i svađa oko novca.

Sud navodi da su za ubojstvo korištena najmanje dva noža te da postoje dokazi kako je Meredith netko čvrsto držao i priječio je da pobjegne.

'Činjenica je da je u jednom trenutku situacija u večernjim satima eskalirala: englesku je djevojku [Meredith Kercher] napala Amanda Marie Knox, a Raffaele Sollecito joj je davao podršku. Napao ju je i Rudy Hermann Guede koji joj nije dao da ode iz sobe', stoji u obrazloženju.

Dodaje se i kako nije nužno da su svi imali isti motiv, a i da motive ne treba tražiti u nekakvoj seksualnoj igrici koja je otišla po zlu, s obzirom da se Kercher nikada nije upuštala u takve aktivnosti.

Kercher je u golemoj lokvi krvi pronađena 2. studenog 2007. godine u stanu koji je dijelila s Amandom i ostalima u Perugiji. Vrat joj je bio prerezan, a bilo je očito i da ju je netko seksualno napastovao. To je, prema presudi u odvojenom postupku, učinio spomenuti Rudy Hermann Guede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06