NASILJE I PRIJETNJE

Novi njemački kancelar u prvom govoru u Bundestagu zaprijetio antivakserima: Spremni smo na obranu!

Njemački kancelar izrazio nerazumijevanje za one koji se ne cijepe, a mogli bi, kritizira one koji su se mobilizirali protiv mjera

U Dresdenu su provedene racije zbog ekstremista koji su prijetili političarima zbog covid mjera

 Sebastian Kahnert/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz u svom je prvom govoru pred Bundestagom najavio odlučne mjere i pobjedu protiv pandemije. Ponovio je da želi do kraja godine 30 milijuna cijepljenja, s prvom, drugom ili booster dozom - od 18. studenoga cijepljeno je 19 milijuna ljudi. Istaknuo je važnost europske politike za novu njemačku vladu.

- Uspjeh Europe naša je najvažnija nacionalna briga - rekao je. Najavio je da će u tome nastaviti blisko surađivati ​​s Francuskom, te da neće poduzimati europske inicijative bez konzultacija s Parizom.

- Francusko-njemačko razumijevanje nužan je uvjet za napredak u Europi - istaknuo je.

Izrazio je nerazumijevanje za građane koji se ne cijepe iako bi mogli te je kritizirao je ekstremiste koji su se mobilizirali protiv epidemioloških mjera.

- Slušamo. Tražimo raspravu. Naša demokracija je spremna na obranu - poručio je Olaf Scholz, predstavljajući program vlade za sljedeće četiri godine.

image

Olaf Scholz

Johanna Geron/AFP

Scholz je osudio okupljanje nekoliko desetaka desnih ekstremista koji su se s bakljama u petak navečer pojavili ispred doma ministrice zdravstva u Saskoj Petre Köpping (SPD).

- Nećemo trpjeti manjinu ekstremista koji pokušavaju nametnuti svoju volju cijelom društvu - poručio je.

Onima koji su marširali s bakljama i prijetili nasiljem i smrću, suprotstavit ćemo se svim sredstvima demokratske ustavne države, rekao je Scholz. Obećao je ljudima u Njemačkoj da će učiniti sve što je u njegovoj moći da prevladaju pandemiju korone.

Savezna vlada neće mirovati ni jednog trenutka dok svi ne povratimo svoje prijašnje živote i sve naše slobode, rekao je Scholz. Novi kancelar najavio je da je nova vlada, vlada socijalnog, društvenog i kulturnog napretka.

Transformacija industrije i gospodarstva

- Iza nas je 250 godina u kojima se naš prosperitet temeljio na sagorijevanju ugljena, nafte i plina. Sada su pred nama 23 godine za odustajanje od fosilnih goriva - rekao je Scholz.

Cilj je da Njemačka bude klimatski neutralna do 2045.

- To znači da je pred nama najveća transformacija naše industrije i gospodarstva u najmanje sto godina.

Blagajnici i medicinske sestre, dostavljači paketa i kondukteri zaslužuju jednako poštovanje kao i ljudi koji se bave akademskim ili umjetničkim djelatnostima, rekao je Scholz.

Najavio je da će ministar rada odmah podnijeti prijedlog zakona za povećanje zakonske minimalne plaće na 12 eura po satu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:36