VIŠEGODIŠNJA TORTURA

NOVI NAPAD NA HRVATA U CRNOJ GORI Nakon što je nedavno pretučen, Tomkiću zapaljena i trgovina: 'To je lov na Hrvate i njihovu imovinu'

Arhivska fotografija
 Nikša Duper / CROPIX

Podmetanje požara u kojem je izgorjela trgovina Hrvata Igora Tomkića u Beranama na sjeveru Crne Gore kao najnoviji čin "lova na Hrvate i njihovu imovinu" zahtijeva žurnu akciju nadležnih policijskih i pravosudnih tijela, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore (HNV).

Tomkiću, koji je nedavno pretučen, tijekom noći na četvrtak zapaljena je i trgovina. Požar je izbio u dva sata, a napadači su čekali da dođe do smjene policijske zaštite i iskoristili priliku da zapale radnju.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća zahtijevaju brzu i učinkovitu akciju policije, tužilaštva i suda.

Hrvatsko nacionalno vijeće kazalo je da je višegodišnja tortura koju stoički podnosi obitelj Tomkić dovela do toga da ozbiljno razmišljaju o iseljavanju iz rodnog grada, zbog, kako se navodi, budućnosti svoje djece i osobne sigurnosti koju im do sada Crna Gora nije bila u stanju osigurati.

Takav odnos prema obitelji Tomkić poruka koja doprinosi stvaranju klime kaosa i nefunkcioniranja države u slučaju očitog i otvorenog poticanja „lova na Hrvate i njihovu imovinu“, reklo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Ministar unutarnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je kako će obitelj Tomkić biti pod punom policijskom zaštitom te kako je crnogorska vlada na današnjoj redovnoj sjednici najoštrije osudila nasilje nad tom obitelji.

„Radi se o gnusnom i kukavičkom činu koji ne ide u prilog ni multietničkim Beranama, ni multietničkoj, multivjerskoj i multinacionalnoj Crnoj Gori. Naprotiv, ovakvi slučajevi mogu da naruše taj sklad, ali neće uspjeti u tome“, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima policija i sva nadležna tijela rade na rasvjetljavanju slučaja.

Hrvatsko nacionalno vijeće zatražilo je od grada Berana i države Crne Gore “da se obitelji Tomkić po hitnom postupku obnovi objekt i nadoknadi šteta, jer im je ta mala skromna radnjica bila osnovno sredstvo za život i egzistenciju. U slučaju da se to ne dogodi, obitelj Tomkić bit će primorana da napusti Berane“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 20:31