DOGOVOR O PREKIDU VATRE

Novi mirovni pregovori Kijeva i separatista u Minsku

 AFP

Novi mirovni pregovori o Ukrajini počeli su u petak u Minsku između ukrajinske vlade i proruskih separatista, javlja AFP.

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma koji predstavlja Kijev izjavio je da se nada da će taj sastanak omogućiti napredovanje i naglasio potrebu postizanja prekida vatre, jer se takav sporazum potpisan 5. rujna gotovo svakodnevno krši na terenu.

"Nadamo se da ćemo potpisati dokument koji će odraziti naše stajalište o specijalnom statusu, što predlaže Kijev regijama pod kontrolom pobunjenika", rekao je prije početka sastanka samozvani premijer samoproglašene republike Doneck, Aleksandar Zakračenko.

Jedan drugi separatistički šef, Andrej Purgin je ranije rekao da će prioritet sastanka biti taj "specijalni status".

Moskva je pozdravila prijedlog Kijeva o specijalnom statusu, ali pobunjenici su do sada odbacivali svaki prijedlog ukrajinskih vlasti o teritoriju čiju neovisnost oni zahtijevaju.

Kučma je naglasio da pregovori neće biti na štetu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Kontaktna skupina se treći puta sastaje u Minsku kako bi pokušala okončati petomjesečne sukobe u kojima je poginulo oko 2.900 ljudi.

Osim bivšeg predsjednika Kučme, četiri prestavnika pobunjenika istoka Ukrajine i veleposlanik Rusije u Kijevu, Mihail Zurabov sudjeluju na tom sastanku u nazočnosti predstavnika Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 00:13