U PRATNJI CAMILLE

Novi kralj Charles III. se prvi put obratio zastupnicima u parlamentu, citirao je Shakespearea

‘Dok danas stojim tu pred vama, teško je ne osjetiti breme povijesti koje nas okružuje i koje nas podsjeća na važne parlamentarne tradicije...‘

Kralj Charles III. i Camilla, kraljica supruga

 John Sibley/Afp

Britanski kralj Charles III. danas je prvi put posjetio Westminstersku palaču u ulozi monarha.

Zajedno sa kraljicom suprugom Camillom stigao je u parlament kao bi primio sućut od članova gornjeg i donjeg doma parlamenta nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Obraćanje kralju započeo je Lord McFall od Alcluitha, u ime Doma lordova, koji je odao počast kraljičinoj ‘poniznosti i poštenju‘. Potom je obećao svoju lojalnost novom kralju rekavši da je ‘ponosan i ponizan‘ poželivši mu dobrodošlicu u parlamentu.

image
Henry Nicholls/Afp
image
John Sibley/Afp

Potom se kralju obratio predsjednik donjeg doma Sir Lindsey Hoyle, izrazivši iskrenu sućut kralju i njegovoj obitelji.

- Koliko god da je naša tuga velika, znamo da je vaša još veća. Izražavamo iskrenu sućut vama i cijeloj kraljevskoj obitelji, rekao je.

Nakon kratkog obraćanja šefovima obaju domova parlamenta, zastupnicima se obratio sam kralj Charles III. rekavši da je duboko zahvalan na riječima sućuti.

- Pokojna kraljica bila je uzor svim živućim prinčevima, rekao je citirajući Shakespearea.

- Dok danas stojim tu pred vama, teško je ne osjetiti breme povijesti koje nas okružuje i koje nas podsjeća na važne parlamentarne tradicije kojima se članovi ova doma posvećuju s osobnim angažmanom za boljitak svih nas, rekao je.

- Parlament je živi instrument naše demokracije i podsjetnik na srednjovjekovne prethodnike službe u koju sam pozvan. Okupili smo se u sjećanju na izvanredno razdoblje kraljičine predane službe svojim nacijama i narodima.

image
Stephane De Sakutin/Afp
image
Henry Nicholls/Afp

Njezino pokojno veličanstvo obećalo je služiti svojoj zemlji i narodu i održavati dragocjena načela ustavne vlasti koja leže u srcu naše nacije. Ona daje primjer nesebične dužnosti koju sam, uz Božju pomoć, odlučan vjerno slijediti, poručio je.

Također je rekao da će Big Ben, jedan od najmoćnijih simbola britanske nacije, obilježiti trenutke kada lijes pokojne kraljice bude prebačen iz Buckinghamske palače do parlamenta kroz nekoliko dana.

Kada je završio govor u Westminsteru je zasvirala nacionalna himna.

Potom su kralj Charles III. i Camilla napustili Westminstersku palaču. Zaputili su se prema Edinburghu, gdje će kralj hodati iza kraljičinog lijesa od palače Holyroodhouse do katedrale Sr. Giles.

Kralj će se tijekom dana sastati s premijerkom Škotske Nicolom Sturgeon, prije nego što se zaputi do škotskog parlamenta.

image
John Sibley/Afp
image
Henry Nicholls/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:55