OPET PROBLEMI

Novi kaos u zračnom prometu: Francuzi i Talijani su u štrajku, a britansko zračno nebo u komi zbog pogreba kraljice

Vikend i početak sljedećeg tjedna opet donose brojne probleme za avio-putnike

Zračna luka Schipol, ilustrativna fotografija

 Evert Elzinga/Afp/Profimedia/Evert Elzinga/Afp/Profimedia

Pored ovog uobičajenog kaosa u zračnom prijevozu uzrokovanog nedostatkom radne snage diljem Europe, vikend i početak sljedećeg tjedna opet donose brojne probleme za avio-putnike nakon što je u nekoliko zemalja najavljen štrajk zračnog osoblja, a dodatne probleme uzrokovat će i smrt britanske kraljice Elizabete II.

U amsterdamskoj zračnoj luci, naime, kaos traje od jučer nakon što je djelatnicima u zračnoj luci Schipol ukinuta ekstra satnica koju su dobivali za vrijeme ljetnog reda letenja pa je nizozemski sindikat djelatnika zračnih luka FNV putnicima poručio da se pripreme na velike gužve jer su djelatnici počeli tražiti nove poslove te je cijeli proces na aerodromu usporen.

Velik broj aviokompanija koji leti iz Schipola tako je već zatražio otkazivanje letova u narednim danima u periodu od 16 do 23 sata, a među ostalim, 13. rujna ukinut je i let KLM-a iz Amsterdama prema Splitu.

U petak se, prema pisanjima stranih portala, očekuje kaos u francuskim zračnim lukama. Za taj dan, naime, najavljen je 24 - satni štrajk kontrolora leta, u trajanju od 6 sati ujutro u petak do 6 sati ujutro u subotu, i to nakon što se zračna kontrola nije uspjela s poslodavcem dogovoriti oko povećanja plaća i uvjeta rada.

Air France je tako najavila da će u petak obavljati samo 45 posto ranije zakazanih operacija, moguće disrupcije najavio je i EasyJet, a francuski regulator najavio je da bi problema moglo biti i za sve operatere koji će prolaziti kroz francuski zračni prostor.

Štrajkalo se ovog tjedna i u Italiji gdje je zemaljsko osoblje tražilo povećanje plaća zbog čega su disrupcije zabilježene u zračnim lukama u Veneciji, Veroni, Firenci i Pisi, no pobuna djelatnika nije imala preveliki posljedica za zračni promet jer je bila zajamčena dovoljna razina radnika kako bi se putnicima ipak omogućilo da se ukrcaju na svoje letove.

No, za kaos se zato pripremaju u Heathrowu gdje se, zbog pogreba kraljice Elizabete 19. rujna, očekuju gužve i mogući problemi s letovima prema i iz ove zračne luke. Prve disrupcije letova najavljene su bile već za jučer, u periodu između 13:50 i 15:40 sati, kako bi se osigurala tišina nad britanskim nebom zbog procesije prevoženja lijesa kraljice iz Buckinghamske palače prema centru Londona, a slični kraći prekidi najavljuju se sve do kraja pogreba, u ponedjeljak 19. rujna.

Dodatno, iz zračne luke su upozorili da će u ponedjeljak, na dan pogreba kad će se lijes kraljice prevoziti od centra Londona prema Windsoru, moguće biti opterećene pristupne ceste oko aerodroma zbog čega se putnicima savjetuje da koriste alternativne pravce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:02