REZULTATI IZBORA

NOVI GRADONAČELNIK MOSKVE Putinov kandidat pobijedio, Navaljni ne priznaje rezultate

 AFP

Putinov kandidat za gradonačelnika Moskve, Sergej Sobjanjin, pobijedio je u prvom krugu jučerašnjih izbora, pokazuju službeni rezultati.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasovi, Sobjanjin ima 51,3 posto glasova, a njegov glavni rival, opozicijski lider Aleksej Navaljni, dobio je 27,3 posto.

Navaljni, koji je vodio najveći val prosvjeda protiv 13-godišnje vladavine Vladimira Putina, poručio je da ne priznaje rezultate je su "namjerno lažirani" te da su na njih utjecale "mnoge ozbiljne nepravilnosti".

Sinoć je rekao da izlazne ankete koje je proveo njegov tabor pokazuju da je Sobjanjin dobio samo 46 posto glasova te poručio da će, ako ne bude drugog kruga, opet izvesti narod na ulice.

Ipak, osvojenih 27 posto glasova velik je uspjeh za opozicijskog vođu, koji je još prije tjedan dana sjedio u zatvoru i trenutačno je na slobodi uz jamčevinu nakon što je osuđen za pronevjeru u, kako tvrdi, političkom procesu.

Ankete su mu, naime, predviđale da će dobiti manje od deset posto glasova, a ovaj rezultat, tvrde analitičari, mogao bi dati novi vjetar u leđa njegovim pristašama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 02:07