ŠPIJUNSKA PRIČA

Novi DETALJI O ATENTATU na američkog predsjednika Bivši CIA-in šef tvrdi: CASTRO je znao da će Kennedy biti ubijen

ZAGREB - Kubanski lider Fidel Castro znao je da će američki predsjednik John F. Kennedy biti ubijen, tvrdi Brian Latell, bivši šef američkih obavještajaca u Latinskoj Americi, u novoj knjizi “Castrove tajne: CIA i kubanska obavještajna mašina”.

Latell svoje tvrdnje temelji na izjavama Florentina Aspillage, bliskog Castrova suradnika i djelatnika kubanske špijunske agencije DGI, koji je navodno, nakon što je 1987. prebjegao u Ameriku, agentima CIA-e rekao: - Castro je znao. Znali su da će Kennedy biti ubijen.

Kobnog dana, 22. studenoga 1963., tri sata prije nego što je Kennedy ubijen u Dallasu, Aspillaga je dobio naredbu da sluša “svaki mali, najmanji detalj iz Teksasa”.

‘Prekinite sve’

Njegovo je radno mjesto bilo u zgradi za komunikacije blizu Castrova doma u Havani i obično je većinu vremena slušao CIA-ine radiosignale. No, toga mu je dana naređeno da “prekine sav posao oko CIA-e” i koncentrira se samo na Teksas.

Aspillaga je sve to navodno ispričao agentima CIA-e, no to nikad nije objavljeno. Sada je priču ponovno ispričao za Latellovu knjigu.

U knjizi se tvrdi i da je Lee Harvey Oswald pokušao dobiti vizu za Kubu u veleposlanstvu u Meksiku, ali da mu je odbijena, nakon čega je djelatnicima obećao da će ubiti Kennedyja kako bi dokazao da je pravi revolucionar. Latell tvrdi da je Castro znao za Oswaldove namjere, ali da nije učinio ništa da ga spriječi.

Bojao se Kennedyja

- Ne kažem da je Fidel Castro naredio ubojstvo, ne kažem da je Oswald bio pod njegovom kontrolom. Možda jest, ali ja to ne tvrdim, jer za to nisam našao dokaza. Ali je li Fidel htio da Kennedy umre? Da. Bojao se Kennedyja. I znao je da Kennedy želi ubiti njega - rekao je Latell za Miami Herald.

Njegova bi knjiga mogla podgrijati nagađanja koja traju već pola stoljeća o tome da je za Kennedyjevo ubojstvo odgovoran kubanski režim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:44