MASAKR

NOVI DETALJI ISTRAGE Policija pregledala snimke nadzornih kamera, uvjerena da je Pariz napalo više terorista nego se mislilo

 AFP

Salaha Abdeslama (26), trenutno najtraženijeg čovjeka u Europi zbog njegovog sudjelovanja u terorističkom napadu usred francuske metropole u petak navečer, policija je zaustavila tri puta dok je bježao iz Pariza, ali svaki put su ga pustili, izvještava Daily Mail.

Njegovi suučesnici Hamza Attou (21) i Mohammed Amri (27) navodno su priznali da su vozili iz Bruxellesa do Pariza u subotu u 2 ujutro kako bi pokupili Abdeslama koji im je rekao da mu se pokvario auto.

Pokupili su ga nedaleko od koncertne dvorane Bataclan, poprišta velikog masakra, blizu mjesta gdje je u utorak pronađen crni Renault Clio kojeg je unajmio. Kako izvještavaju mediji, Abdeslam je unajmio najmanje dva automobila koje su koristili teroristi ISIS-a u napadu koji je ugasio živote najmanje 129 ljudi.

Attou, Amri i odbjegli Abdeslam zaustavljeni su pored belgijske granice, kako je poznato, ali tvrde da ih je francuska policija zaustavila još dvaput kad su krenuli iz Pariza.

Kad su stigli u briselsku četvrt Molenbeek, poznatu kao "džihadističku prijestolnicu Europe", Abdeslam je netragom nestao te je već četiri dana u bijegu. Attou i Amri tvrde da nisu imali veze s napadom.

Abdeslamov brat Mohamed, koji je također bio uhićen nakon napada, uputio je u utorak apel svojem bratu da se preda. Za francusku televiziju BFM TV je rekao: "Mi smo obitelj, mislimo na njega, pitamo se gdje je, je li u strahu, jede li... Najbolje bi bilo za njega da se preda pa da vlasti mogu doznati što se točno dogodilo".

Nakon masakra ISIS je u audio poruci preuzeo odgovornost i pohvalio ubijanje "nevjernika" na 'Stade de Franceu, u 10., 11. i 18. arondismanu'. No, u 18. arondismanu, gdje je pronađen crni Renault Clio, nije bilo pucnjave ili samoubilačkog bombaškog napada. To daje podlogu teoriji da je i tamo bio planiran jedan napad, ali su od njega odustali u zadnji čas.

U međuvremenu, pojavio se video koji prikazuje unutrašnjost hotelske sobe gdje su se ubojice ISIS-a pripremali za svoj smrtonosni pohod. Snimka prikazuje gomilu korištenih injekcija, igala i plastičnih tuba. Forenzičari sada utvrđuju jesu li koristili tu opremu da se nadrogiraju uoči masakra ili pak za pripremu opasača u kojima su nosili eksploziv.

Jedan svjedok rekao je policiji da su uoči samog napada na koncertnu dvoranu Bataclan, gdje je pobijeno 89 ljudi, napadači bili "kao zombiji", što bi moglo upućivati da su bili drogirani.

Agencija AFP je u utorak navečer, pozivajući se na izvore u francuskoj policiji, izvijestila kako se sada, na temelju pregledanih snimki nadzornih kamera, vjeruje da je postojao i deveti napadač. On je bio u skupini terorista koji su se crnim Seatom dovezli do terasa pariških kafića na čije su goste otvorili vatru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 04:07