PROMJENA NA VRHU

Novi austrijski kancelar tvrdio je da nije Kurzova lutka na koncu, no onda je stigao kobni tweet

Schallenberg je u četvrtak na Twitteru objavio vijest o svojem prvom službenom posjetu, ali ne sa svog profila
Alexander Schallenberg
 Kenzo Tribouillard/ AFP

Novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg u četvrtak je na Twitteru objavio vijest o svojem prvom službenom posjetu. Uz objavu je stajala i njegova fotografija, te riječi “Moj prvi put kao kancelar.” Jedini je problem bio što je objava poslana s Twitter računa njegovog prethodnika, Sebastiana Kurza.

Kurz, koji je za vikend odstupio s dužnosti nakon što su tužitelji protiv njega i devetorice suradnika pokrenuli antikorupcijsku istragu, uporno tvrdi kako Schallenberg nije njegova “lutka na koncu,” no najnoviji incident samo je poklonio dodatno streljivo oporbi koja tvrdi da Kurz namjerava vladati iz sjene.

Bivši kancelar vratio se u parlament, gdje će voditi klub svoje Pučke stranke (ÖVP), te će, usput, uživati i u zastupničkom imunitetu, koji se u Austriji ne primjenjuje na članove vlade. Kurz, naravno, tvrdi kako nema namjeru koristiti svoj imunitet.

Bivši ministar vanjskih poslova Schallenberg karijerni je diplomat i relativno novo lice u politici, a zbog njegovog bliskog odnosa s Kurzom cijela austrijska opozicija tvrdi da je njegovo imenovanje samo predstava.

Objava o prvom kancelarskom putu ubrzo je uklonjena s Twittera, te je ponovno objavljena sa Schallenbergovog računa, no šteta je već bila učinjena.

Odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu u četvrtak navečer, Schallenberg je svejedno insistirao kako je on svoj čovjek. “Naravno da sam dovoljno emancipiran,” kazao je. “Pa prisegnuo sam za kancelara Republike Austrije u ponedjeljak.”

“Možda se dogodila pogreška na računu društvenih mreža, na neki način - morate razumjeti da je situacija zadnjih pet dana bila vrlo velik izazov za svo osoblje,” branio se Schallenberg. “To nema apsolutno ništa s mojim razumijevanjem mojeg ureda i moje pozicije.”

Iako navodno emancipiran, Schallenberg je u svojoj prvoj izjavi kao kancelar naglasio kako će “vrlo blisko surađivati” s Kurzom, a odbio je i reći što će se dogoditi ako istraga protiv Kurza završi bez suđenja, hoće li odstupiti i omogućiti mu da se vrati. “Prijeći ćemo taj most kad dođemo do njega,” kazao je.

image
U četvrtak se novi austrijski kancelar sastao s šeficom EK Ursulom von der Leyen
Virginia Mayo/ AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:03