KARL ERJAVEC

NOVE OŠTRE PORUKE SLOVENSKOG ŠEFA DIPLOMACIJE 'Nepoštivanje arbitraže izazvat će eskalaciju napetosti i incidente!'

 © Laurent Dubrule / Reuters / REUTERS

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u razgovoru za Novi list pokušao je objasniti što je mislio kada je rekao da će u slučaju hrvatskog nepoštivanja arbitraže uslijediti osveta u obliku stvaranja problema europskim turistima koji kroz Sloveniju moraju proći do Jadranskog mora. Erjavec je pokušao ublažiti štetu objašnjenjem da se njegova izjava krivo protumačila...

– Moram primijetiti da hrvatski mediji, pa i hrvatski političari, kirurškom preciznošću prenose moje izjave. Neprijeporno je da će nepoštovanje arbitražne presude izazvati napetosti. To nije samo moje mišljenje, jer je slično stajalište iznijela i vaša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je još u ožujku prošle godine kazala da bi arbitražna odluka mogla izazvati incidente u Piranskom zaljevu. Posve je jasno da u slučaju nepoštovanja arbitražne odluke možemo očekivati napetosti, incidente i određene poteškoće na obje strane, i posve je jasno da to neće biti dobra reklama za turističku sezonu i za gospodarsku suradnju. Ako ne bude poštovana arbitražna odluka, koja će biti donesena na temelju međunarodnog ugovora, potpisanog pod okriljem EU, odnosno Europske komisije, možemo očekivati komplikacije, i to je ono što sam rekao u svojoj izjavi. U slučaju da hrvatska strana ustraje u odluci da ne poštuje arbitražnu odluku, možemo očekivati eskalaciju različitih napetosti i te će napetosti sigurno imati odjeka u međunarodnoj javnosti. Pa zar mislite da će nam u takvoj atmosferi masovno dolaziti turisti? Nisam govorio o sabotaži, o blokadi i tome slično - rekao je Erjavec za Novi list dodavši da se ne želi zamjeriti i Slovencima koji imaju brojne vikendice na Jadranu.

Uostalom, i Erjavčeva supruga ima kuću u Hrvatskoj...

- Moja supruga je vlasnica. Nikome se neću zamjeriti, a kada bi Hrvatska kao članica EU poštovala ono na što se obvezala, ne bi bilo nikakvih problema. I što dulje Hrvatska bude u tome ustrajala, veća će šteta biti napravljena. Ali ne zbog Karla Erjavca. Kako može jedna članica EU, koja potpiše sporazum pod okriljem EU, tvrditi da taj sporazum neće poštovati zbog nekog incidenta za koji je arbitražni sud u svojoj djelomičnoj presudi utvrdio da neće imati utjecaja na konačnu presudu, koja će biti pravedna i poštena. Ustrajavanje na takvom stajalištu sigurno će imati štetne posljedice, i to ne samo po hrvatski turizam, nego i po slovenski turizam, kao i po hrvatsko i slovensko gospodarstvo, jer moramo znati da su naše dvije države imale čak 3,2 milijarde eura gospodarske razmjene, a riječ je o podacima za 2015. godinu i te su brojke sada još veće. Zbog toga je to hrvatsko stajalište nerazumno i u potpunom neskladu s međunarodnim pravom.

Erjavec je pokušao objasniti i zašto se granica na Piranu tako hitno mora urediti iako Hrvatska nikad nije blokirala pristup Sloveniji međunarodnim vodama. Dakle, zašto Hrvatska i Slovenija ne bi dalje mogle živjeti s neriješenim sporom.

- Ne, pogledajte, u životu probleme treba rješavati. S neuređenim problemima se teško živi. I znate da su se prije potpisivanja arbitražnog sporazuma stalno događali incidenti i napetosti.

I na konstataciju da je arbitraža kontaminirana nakon što je prisluškivanjem otkriveno nelegalno lobiranje slovenske strane, Erjavec okreće glavu.

- Kada govorite o nelegalnim razgovorima, ja bih umjesto toga govorio o nezakonitom prisluškivanju. Još uvijek ne znamo na koji su način napravljene te snimke i tko je prisluškivao, samo znamo da je temeljem njih bivši premijer Zoran Milanović rekao da je njima spasio Hrvatsku. Imali smo neke informacije da hrvatski arbitar Budislav Vukas spava u hrvatskom veleposlanstvu u Haagu, ali nismo od toga pravili problem. Unatoč odluci Hrvatskog sabora, koja je donesena pod utiskom određenih emocija, kao i približavanja izbora, arbitražni sporazum i dalje je na snazi, njega nitko ne može poništiti, a na snazi je i djelomična presuda arbitražnog suda, koji je odlučio nastaviti rad do konačne odluke. Hrvatski sabor ne može odlučiti, ako je međunarodni ugovor još na snazi, o valjanosti djelomične presude arbitražnog suda. Ona je dio međunarodnog prava. I kao što je Sabor donio odluku o istupanju, Sabor može donijeti i odluku da će poštovati odluku arbitražnog suda.

Cijeli i intervju pročitajte na portalu Novog lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:25