KRIZA U UKRAJINI

NOVE NAPETOSTI Rusi kamionom razvalili vrata i zauzeli bazu ukrajinske vojske na Krimu

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi se u moskovskoj bolnici nakon što je pretrpio srčani udar, piše list Moskovski Komsomoljet
 AFP/Srđan Vrančić/Cropix

NOVO 22:02 - Drama u vojnoj bazi je završila, javlja dopisnik Telegrapha. - Dva ruska kamiona nakon pregovora su napustila bazu. Ukrajinski policijac rekao je da je u akciju bilo uključeno između 30 i 40 ruskih vojnika.

-----------------------

21:32 - Kozaci i ostali paravojnici sprečavaju novinare da dođu do ukrajinske vojne baze. Zato nema ni fotografija ni snimki - piše Reutersov dopisnik, dok novinar Telegrapha javlja kako je na putu do baze njihov kamerman gadno pretučen.

-----------------------

21:16 - Ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukraine izvijestila je kako su Rusi upali u ukrajinsku vojnu bazu na Krimu, Jukharina Balka, jugozapadno od Sevastopolja. Dopisnik Timesa javlja kako je informaciju potvrdio neimenovani ukrajinski časnik u zrakoplovstvu.

Reuters je izvijestio kako je naoružani muškarac, 'navodno Rus', kamionom probio vrata ukrajinske baze, te kako su pregovori u tijeku. Ukrajinski vojni dužnosnik kazao je kako nitko nije ozlijeđen niti je potegnuto oružje.

-----------------------

20:11 - Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirao je u petak Zapad i branio ruske akcije u Ukrajini, ali je rekao kako se nada da se neće pokrenuti novi Hladni rat unatoč "iznimno dubokim neslaganjima".

"Zabilježena su iznimno duboka neslaganja.. između Rusije i Europske unije i Sjedinjenih Država", rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

"Još uvijek postoji nada... da se mogu pronaći neke zajedničke točke kao rezultat dijaloga, koji naši partneri, hvala Bogu, još nisu odbacili", rekao je.

Peskov je kazao da ga "nasmijavaju" pozivi na pregovore između Rusije i Ukrajine sa Zapadom kao posrednikom jer zapadne zemlje nisu uspjele slijediti odredbe mirovnog sporazuma od 21. veljače potpisanog između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe i to ga je stajalo vjerodostojnosti.

Naglasio je također da Kremlj ne stoji iza poteza krimskih vođa i odluke da se Krim pripoji Rusiji.

-----------------------

20:09 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je ocijenio "zabrinjavajućom i opasnom" najavu referenduma o budućnosti Krima, rekao je u petak njegov glasnogovornik Martin Nesirky.

"Nedavna najava vlasti Krima da namjerava održati referendum je zabrinjavajuća i opasna", rekao je Nesirky novinarima.

Ban odmah traži od vlasti Ukrajine, uključujući i Krima, da mirno razmotre taj problem i da se "suzdrže svake nagle akcije i odluke". Ban naglašava potrebu očuvanja mira i stabilnosti u regiji, ponovio je Nesirky.

Glasnogovornik nije precizirao hoće li UN taj referendum smatrati ilegalnim prema međunarodnim zakonima ili ukrajinskom ustavu kao što tvrde Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Referendum je određen za 16. ožujka i birači će birati između pripojenja Rusiji i veće autonomije. Ruski parlament je tvrdio u petak da će podržati "povijesni izbor" Krima na referendumu.

-----------------------

18:04 - Bivša predsjednica ukrajinske vlade Julija Timošenko tvrdi da postoji opasnost gerilskog rata na Krimu ukoliko bi taj poluotok bio pripojen Rusiji i poziva na uvođenje gospodarskih sankcija Moskvi.

Rusko preuzimanje Krima izazvalo bi dugoročnu opasnost za cijelo to područje, izjavila je Timošenko za Reuters nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na rubu sastanka čelnika Europske pučke stranke (EPP) u Dublinu. Ona smatra da mjere što ih poduzima međunarodna zajednica protiv Rusije zasad nisu učinkovite i stoga je pozvala na neposrednu akciju kako bi se spriječila eskalacija.

"Ti instrumenti što su ih primijenili SAD i EU nisu doveli ni do kakvog vidljivog učinka", rekla je Timošenko, prepričavajući svoju poruku njemačkoj kancelarki.

"Ako ti instrumenti ne daju rezultata, preostaju dvije mogućnosti. U cilju jačih sankcija, predložila sam komplet nenasilnih, gospodarskih mjera", pojasnila je, dodajući kako je alternativa prepuštanje Krima Rusiji.

"Oni moraju vrlo uvjerljivo poslati Putinu snažan znak da se to neće tolerirati", rekla je Timošenko.

Naglasila je da Sjedinjene Države i Velika Britanija imaju "ozbiljnu obvezu" da podrže Ukrajinu, pozivajući se pritom na raniji sporazum kojim se Ukrajina obvezala odreći se nuklearnog oružja u zamjenu za jamstvo teritorijalne cjelovitosti.

"Kad je riječ o međunarodnome pravu, jasno su definirane zemlje jamci, a to su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo", smatra Timošenko.

Krimski je parlament u četvrtak glasovao o odcjepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji te najavio referendum o tome pitanju. Timošenko smatra da Zapad ne bi smio dopustiti takav potez.

"Neposredna posljedica bio bi gerilski rat... to bi bila stvarna eskalacija na Crnome moru", rekla je.

"Putinu bi bili dopušteni ti instrumenti s vojnom komponentom u slučaju Krima, a gdje bi se zaustavio", upitala je.

"On će ići tako daleko koliko mu se dopusti", tvrdi Timošenko, koja se u Dublinu pojavila na kolicima zbog tegoba s leđima.

"Tko je slijedeći? Nikad nećemo moći stabilizirati stanje u Ukrajini i u širem području ako bi to preraslo u stalni sukob", uvjerena je.

-----------------------

17:12 - Više od 65.000 osoba okupilo se u Moskvi na koncertu koji je organiziran u znak potpore stanovništvu Krima, ukrajinskog poluotoka čije su proruske vlasti zatražile pripojenje Rusiji, objavila je moskovska policija.

Mašući ruskih zastavama i uz natpise poput onoga "Krim je ruski teritorij", oni su sudjelovali na koncertu koji je počeo domoljubnom pjesmom "Časnici" koju je izveo Oleg Gazmanov, ruska pop zvijezda.

Delegacija lokalnog parlamenta s Krima, koja se tijekom jutra sastala s ruskim parlamentarcima, potom se pojavila na sceni ispod natpisa "Mi smo zajedno". "Pozdrav s Krima. Jučer smo donijeli povijesnu odluku o održavanju referenduma", rekao je predsjednik novog proruskog parlamenta na Krimu Vladimir Konstantinov, kojeg je publika pozdravila snažnim pljeskom.

"Rusija neće dopustiti da padnemo", rekao je pozivajući na potporu svim Ukrajincima koji su po njemu žrtve nelegalnih vlasti. Međutim, agencija France presse naglašava kako su skupovi potpore Kremlju često orkestrirani od strane režima koji zahtijeva od dužnosnika da na njima sudjeluju i dovodi ih autobusima do mjesta mitinga.

-----------------------

16:41 Rusija je u petak optužila Europsku uniju da je zauzela "iznimno nekonstruktivno stajalište" kada je zamrznula pregovore o ublažavanju viznog režima što će zakomplicirati putovanja između Rusije i EU.

"Rusija neće prihvatiti jezik sankcija i prijetnji" i odgovorit će budu li sankcije nametnute, kazalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, govoreći o sporazumima postignutim na hitnom EU summitu četvrtak.

Čelnici zemalja članica Europske unije odlučili su u četvrtak suspendirati pregovore o viznoj liberalizaciji s Rusijom i pregovore o novom sporazumu te zaprijetili da će donijeti daljnje mjere ako Moskva nastavi s destabilizacijom Ukrajine.

-----------------------

15:55 Naftni div Gazprom upozorio je Ukrajinu da će obustaviti isporuku plina u tu zemlju ako ne plati 1,8 milijardi dolara duga, javlja BBC.

Prijete da bi se mogla ponoviti situacija iz 2009. kada je došlo do prekida u isporuci plina Ukrajini, što je imalo neželjene posljedice za građane na zapadu Europe.

- Ili će Ukrajina izravnati dug i platiti trenutne isporuke ili postoji opasnost da ni se mogla ponoviti situacija iz 2009., rekao je Aleksej Miller, šef ruskog Gazproma.

-----------------------

14:55 Rusija sada ima 30.000 vojnika na ukrajinskom poluotoku Krimu, izjavili su u petak ukrajinski graničari, što je gotovo dvostruko više od prijašnje brojke koju je iznijela vlada u Kijevu.

Serhij Astahov, pomoćnik čelnika pogranične službe, rekao je za Reuters da je ta brojka procjena te da obuhvaća i vojnike koji su došli od prošloga tjedna i rusku Crnomorsku flotu, koja ima stalnu bazu u krimskoj luci Sevastopolju.

Ukrajina navodi kaže da je na Krim došlo pojačanje od više tisuća ruskih vojnika i da su se proširili na čitav okupirani otok, čime se krši sporazum o bazi u Sevastopolju. Ukrajinske vlasti su ovoga tjedna priopćile da se na Krimu nalazi ukupno 16.000 ruskih vojnika.

-----------------------

14:20 Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi se u moskovskoj bolnici nakon što je pretrpio srčani udar, piše list Moskovski Komsomoljet, navodeći neimenovani izvor.

Njegovo je stanje vrlo ozbiljno. Vladimir Putin je početkom tjedna odbacio glasine da je Janukovič umro od srčanog udara. Na konferenciji za novinare u srijedu ruski je predjednik rekao da je bivši ukrajinski vođa živ i zdrav.

Janukovič je posljednji put viđen u javnosti prije točno tjedan dana kada je održao pressicu.

-----------------------

13.59 - Rusija se nada da pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, koji boravi u Kijevu, može pomoći otvaranju istrage o ubojstvima ljudi koja su počinili snajperisti u vrijeme prosvjeda u ukrajinskoj prijestolnici, rekao je u petak novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, prenose ruski mediji.

Čurkin je sudjelovao u četvrtak na konzultacijama Vijeća sigurnosti UN-a o Ukrajini koje su održane iza zatvorenih vrata. Tijekom konzultacija telefonom se iz Kijeva javio zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson koji je podnio izvješće o situaciji. Eliasson odlazi u petak iz Kijeva gdje će ostati samo jedan izaslanik UN-a - bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

"Nadam se da će Šimonović i Eliasson moći pomoći toj istrazi. Nove vlasti (Ukrajine) pokušavaju izbjeći takvu istragu. Jasno je da su snajperisti oporbenih snaga ubijali policajce i prosvjednike", rekao je Čurkin.

U srijedu se na internetu pojavila snimka razgovora šefa estonske diplomacije Urmasa Paeta s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton od 26. veljače, nakon Paetova posjeta Ukrajini. Tijekom razgovora Paet se pozvao na podatke liječnice Olge Bogomoljec, koja je pružala pomoć stradalima na Majdanu, o snajperistima koji su pucali na ljude u Kijevu. Paet je rekao Ashton "da su isti napadači iz zasjede ubijali ljude iz redova jednih i drugih" - prosvjednika i policajaca. "Sve se više misli da nije Janukovič stajao iz tih snajperista nego netko iz nove koalicije", kazao je.

"Mi pozdravljamo činjenicu da je Šimonović u Ukrajini i da će se moći sastati s ljudima, a oni će mu pomoći da shvati situaciju u pogledu ljudskih prava u zemlji", istaknuo je Čurkin.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odlučio je uputiti svog pomoćnika za ljudska prava Ivana Šimonovića u Ukrajinu, gdje će posjetiti Kijev, istočni dio zemlje i Krim kako bi se uvjerio u situaciju s ljudskim pravima u zemlji

-----------------------

KIJEV - Ukrajina je spremna na razgovore s Rusijom, ali Moskva mora prvo povući svoje vojnike, ispoštovati međunarodne sporazume i prestati podržavati "separatiste i teroriste", izjavio je u petak ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

On je rekao da je zatražio drugi telefonski razgovor s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Dvojica premijera razgovarala su u subotu i to je bio jedini kontakt na visokoj razini između dviju zemalja otkako je počela kriza.

"Izrazili smo svoju spremnost za održavanje razgovora s ruskom vladom", kazao je. Jacenjuk je iznio niz uvjeta, uključujući povlačenje vojnika i "zaustavljanje potpore separatistima i teroristima na Krimu".

APEL IZ UKRAJINE 'EU i Amerika ne smiju oklijevati, moraju upotrijebiti vojnu silu!'

Krimsko promoskovsko vodstvo, koje je došlo na vlast kada su ruski vojnici raspoređeni u toj regiji prošlog tjedna, objavilo je u četvrtak da je regionalni parlament izglasao pripojenje Krima Rusiji te da će se referendum o tom pitanju održati 16. ožujka.

"Nitko u civiliziranom svijetu neće priznati rezultate takozvanog referenduma koje će provesti te takozvane vlasti", rekao je Jacenjuk nazvavši taj plan ilegalnim i neustavnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10