SHAHED-238

Nove muke za Ukrajince, čini se da Rusi imaju još ubojitije oružje za teror iz zraka: ‘Brži su, teže ih se otkriva...‘

Kijevska protuzračna obrana ima kraći manevarski prostor za otkrivanje drona prije nego što isti dosegne svoj cilj

Ilustracija, napad na Kijev

 Evgen Kotenko/Ukrinform/Profimedia/Evgen Kotenko/ukrinform/profimedia

Rusija intenzivno radi na uništavanju protuzračne obrane Kijeva, a u tome joj, čini se, uvelike pomaže nadograđena verzija ozloglašenih iranskih kamikaza, bespilotnih letjelica Shahed. Naime, ukrajinski mediji u ponedjeljak su, pozivajući se na svog utjecajnog vojnog blogera, izvijestili kako je prva takva letjelica bez posade Shahed-238 oborena u Ukrajini. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo zasad nije potvrdilo te informacije.

- Iako prisutnost Shaheda u Ukrajini nije potvrđena, ona je svakako moguća. Shahed-238 vjerojatno je brži od prethodnika pa će Ukrajincima biti teže oboriti ih. Osim toga, brži Shahed teže je pratiti mitraljezima ili topovima, a kijevska protuzračna obrana ima kraći manevarski prostor za otkrivanje drona prije nego što isti dosegne svoj cilj - rekao je za Newsweek vojni i stručnjak za oružje, David Hambling.

Teheran je u studenome 2022. godine predstavio bespilotnu letjelicu Shahed-238 na mlazni pogon, koja je zapravo nadograđena verzija Shahed-136. Ukrajina već koristi verzije vlastitih bespilotnih letjelica kamikaza na mlazni pogon.

Bespilotne letjelice Shahed iranskog dizajna prisutne su u Ukrajini od prvoga dana rata. Shahed-131 i veći -136 ponudili su Rusiji jeftin, ali prilično učinkovit način napada na ukrajinsku infrastrukturu i gradove bez korištenja zaliha projektila.

Ukrajina je dosad bila uspješna u obaranju sporih bespilotnih letjelica kamikaza i općenito vrlo dobro presreće nadolazeće bespilotne letjelice prije nego što one pogode svoje ciljeve. Ali njihovo otkrivanje često je najveći izazov. Također poznate i kao tzv. Geran bespilotne letjelice, osim što imaju prepoznatljiv, tihi zvuk nalik zujanju, mogu nositi i bojevu glavu koja se razbije ili eksplodira kad dosegne željeni cilj. S njima se protuzračnoj obrani najteže boriti kad dolaze u velikom broju.

Kijevski vojni dužnosnici krajem studenoga rekli su kako je Rusija počela slati modificirane verzije Shaheda iznad ukrajinskog teritorija. Nove inačice bile su tamnije i izrađene od ugljičnih vlakana, zbog čega ih ukrajinska protuzračna obrana teže hvata.

A ubrzo nakon što je otkriven Shahed-238, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, pukovnik Jurij Ihnat, sugerirao je kako će dronovi imati drugačiji sustav radarskog navođenja, a tamnija, mat boja otežavat će njihovo vizualno otkrivanje.

- Nove bespilotne letjelice Shahed-238 bit će i skuplje od prethodnih iteracija. Rusija sad mora vidjeti hoće li proizvoditi manje bespilotnih letjelica s većim izgledima da se probiju ili će se oslanjati na one jeftinije, koje će vjerojatno biti presretnute - izjavio je Hambling.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su o nekoliko valova napada dronovima Shahed diljem zemlje od početka 2024.

- Kijev razvija rješenja protiv Shaheda dok istodobno razvija i proizvodi vlastite bespilotne letjelice velikog dometa - rekao je za Newsweek u prosincu Mihailo Fedorov, kijevski ministar digitalne transformacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:43