DEMONSTRACIJE

Nove blokade diljem Srbije, ali ovoga puta uz manje okupljenih: ‘Nema mira dok se ne protjera Rio Tinto‘

‘Bez smjene vlasti Srpske napredne stranke na izborima nećemo riješiti probleme‘, rekao je glasnogovonik pokreta Ne davimo Beograd

Prosvjed u Beogradu

 Tom Dubravec/Cropix

Prosvjednici su i treću subotu zaredom blokirali ključne prometnice u Republici Srbiji, a sve kako bi tvrtku Rio Tinto protjerali iz Srbije te kako bi se spriječilo bilo kakvo iskapanje litija, piše Nova.rs.

Ipak, na središnjem skupu u Beogradu vidljiv je značajno manji broj prosvjednika nego prošlog vikenda što je posljedica svojevrsnog raskola među organizatorima, budući da dio njih smatra da za nastavak demonstracija nema razloga nakon što su njihova dva zahtjeva radi kojih su prosvjedovali protekla dva vikenda - ispunjena.

Prosvjednici su u subotu naumili blokirati 50 lokacija diljem Srbije - od raskrižja kod hotela Patrija u Subotici na sjeveru zemlje do Moravičkog mosta u Vlasotnicama na jugu.

U Beogradu su se prosvjednici okupili na tri lokacije - Pančevačkom mostu, ispred Trgovačkog centra Ušće i kod Sava Centra. Okupljanje kod Sava Centra započelo je nešto prije 13 sati.

image

Prosvjed u Beogradu

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od lidera prosvjeda u Srbiji, na okupljanje kod Sava Centra stigao je nešto iza 13 sati.

- Nema mira dok se ne protjera Rio Tinto i ne zabrani eksploatacija litija, a oni koji su doveli Rio Tinto ne skinu s vlasti. Zahtijevamo brisanje projekta Jadar iz prostornog plana Loznice i drugih gradova - rekao je Jovanović okupljenima ispred Sava Centra.

Glasnogovornik pokreta "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović rekao je za Novu.rs da je taj pokret dao potporu građanima.

image

Dobrica Veselinović

Tom Dubravec/Cropix

- Iako je postignut uspjeh s prošlim zahtjevima, borba nam tek predstoji. Bez smjene vlasti Srpske napredne stranke na izborima nećemo riješiti probleme zagađenja, društva, kriminala i korupcije.

Među okupljenima kod Trgovačkog centra Ušće našle su se i studenti Aleksa Gagić i Pavle Vasiljević. Gagić je rekao da želi ostati u Srbiji te da je zato izašao na ulicu. Vasiljević nije siguran hoće li ostati u Srbiji, ali je na prosvjed došao jer, kaže, voli svoju zemlju.

- Imamo prirodna bogatstva. Ako se to uništi, ostat će nam zagađena država - rekao je Vasiljević.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Na prosvjed je došla i Milena Perić, studentica Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

- Na nama mladima, na nama studentima je da donosimo promjene i održavamo neki red u našoj zemlji kojeg nema, još odavno. Na prvom mjestu je očuvanje prirode. Želimo ostati ovdje nakon fakulteta, a ne da idemo u Njemačku - rekla je Perić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu se u Nišu sastao s vodećim ljudima Ministarstva obrane i Oružanim snagama Republike Srbije, a nakon toga je komentirao prosvjede diljem zemlje.

- Nije važno koliko će ljudi doći na prosvjede i ne želim o tome govoriti. Ispunili smo sve što su tražili. Ne zanima me tko će od mojih političkih protivnika izaći na ulice - rekao je Vučić.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Nova.rs piše da je nešto iza 15 sati prilikom blokade autoceste u Beogradu došlo do tučnjave. Tučnjavi je prethodio sukob jednog vozača automobila i demonstranata, koji su oštetili njegov automobil. Vozač je nakon toga udario jednog prosvjednika nakon čega je došlo do tučnjave.

U Novom je Pazaru došlo do incidenta nakon što se jedna osoba svojim automobilom zaletjela u prosvjednike. Nema informacija o ozlijeđenima.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Prosvjednici su se prije dva tjedna, pa onda i prošlog vikenda okupili kako bi srušili Zakon o eksproprijaciji i izmjene Zakona o referendumu. Predsjednik Vučić nakon prosvjeda je zatražio da se Zakon o eksproprijaciji povuče, a Narodna skupština Republike Srbije promijenila je izmijenjeni Zakon o referendumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:06