KALLAS U PROBLEMU

Nova ‘Željezna lady‘ Europe na udaru javnosti, traži se njena ostavka, čini se da iza svega stoji osveta Kremlja

Dvije nove ankete govore da većina stanovništva smatra kako je napuštanje položaja jedini pravi potez

Estonska premijerka Kaja Kallas

 Eero Vabamägi/Imago Stock&people/Profimedia/Eero Vabamägi/imago Stock&people/profimedia

Kaja Kallas, premijerka Estonije, suočila se s pritiskom da podnese ostavku nakon izvješća da njezin suprug ima udio u vlasništvu tvrtke koja posluje u Rusiji, prenosi Reuters.

Dvije glavne estonske novine pozvale su premijerku da podnese ostavku, a dvije ankete javnog mnijenja pokazale su da većina ispitanika misli kako bi trebala odstupiti. Kallas je rekla kako ne vjeruje da su tvrtke njezina supruga učinile nešto loše, dok je njezin suprug rekao kako prodaje svoj udio u tvrtki. Alar Karis, predsjednik Estonije, i čelništvo socijaldemokrata, manjinskog partnera u koalicijskoj vladi koju vodi Kaja Kallas, pozvali su premijerku da pruži detaljno objašnjenje prije nego što odluče kako će reagirati na optužbe. Reuters prenosi da je premijerka Kallas suprugu posudila oko 350.000 eura, dok je istodobno, prenose estonski mediji, estonskoj državnoj željezničkoj tvrtki zabranila prijevoz ruskog nikla, koji nije pod sankcijama, rekavši kako ne smije biti nikakvih poslovnih odnosa s Rusijom ili Bjelarusom/Bjelorusijom.

Politička odgovornost

Liberalna Reformska stranka, koju vodi gospođa Kallas, na vlasti je od 2021. godine, a pobijedila je na općim izborima u ožujku, osvojivši 37 mjesta u parlamentu koji broji 101 mjesto. Bivša i (do)sadašnja premijerka formirala je koaliciju s liberalnom strankom Estonija 200 i Socijaldemokratskom strankom te tako upravlja većinom glasova (60) u parlamentu.

Interesantno je kako je vijest o vlasničkom udjelu premijerkina supruga izronila baš sada, kad je očito da dolazi do globalnog pritiska radi zaustavljanja rata. Premijerka nedvojbeno snosi odgovornost jer je morala istražiti poslovanja svog muža, a pozitivno je da nije pokušavala opovrgnuti informacije. Ne treba dvojiti da odabir trenutka nije slučajan te kako ruski kompromat u tome ima prste. Moskva se i dalje nada da bi mogla, zbog ekonomskih nevolja Europe, vratiti neke od izgubljenih saveznika i poljuljati zajedništvo EU, dijelom i NATO. Bugarska se sve očitije otima, ali izbori u Slovačkoj mogli bi vratiti Roberta Fica, koji se naziva socijaldemokratom, čemu nema potvrde, a još nije izbačen iz europske stranke Socijalisti i demokrati. Fico dijeli stavove mađarskog premijera Viktora Orbána, koji pati jer je izgubio jeftinu rusku naftu, pa tako i prihode sebi i svojim oligarsima.

Giorgia izdajica

Potkopavanje stabilnosti Estonije, glasne protivnice Rusije, bio bi velik uspjeh Moskve, koja s velikim zadovoljstvom promatra jačanje Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja, prema anketama, uživa više od 20% podrške. AfD zagovara povratak jeftinom ruskom plinu i nafti, tvrdeći da bi se tako smanjila inflacija i poboljšao životni standard stanovništva. Zanemarujući da je inflacija i pad standarda posljedica ruske odluke da manipulira cijenom plina i nafte prije agresije na Ukrajinu. Italija, gdje se premijerka Giorgia Meloni oštro okrenula od ranije proruske politike desnog centra, ostaje teškom ranom Kremlja dok gleda prema Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:36