JEDAN JE VEĆ STIGAO

Ukrajini se smiješi velika pomoć, Talijani razmatraju da im pošalju moćni oružani sustav

Baterija koju bi Italija poslala nalazi se u Kuvajtu i jedna je od pet kojima sada upravlja Italija, nakon što je jedna poslana u Ukrajinu prošle godine

Protuzračni sustav SAMP/T

 Abaca/abaca Press/profimedia/Abaca/abaca Press/profimedia

Italija razmatra slanje druge baterije protuzračne obrane SAMP/T u Ukrajinu nakon pritiska saveznika da se pojača isporuka oružja toj ratom razorenoj zemlji, rekao je izvor za Defense News.

- Ministarstvo obrane želi poslati, ali odluku mora donijeti premijerka Giorgia Meloni. Odluku bi mogla donijeti za tjedan ili dva, rekao je politički izvor upoznat s raspravama, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme.

Baterija koju bi Italija poslala nalazi se u Kuvajtu i jedna je od pet kojima sada upravlja Italija, nakon što je jedna poslana u Ukrajinu prošle godine. Za SAMP/T brojni stručnjaci tvrde da je jednako učinkovit, ako ne i bolji od sustava Patriot.

Talijanska vlada bila je oprezna oko slanja druge baterije s obzirom na malo njih koje posjeduje, ali Ukrajina je zatražila dostavu takvog oružja kako bi se obranila od ruskih raketnih napada.

- Bio je golem politički pritisak na Italiju da donira drugu bateriju, ali to je teška odluka jer ostavlja Italiju s malom zalihom, rekao je Alessandro Marrone, stručnjak za obranu pri istraživačkom centru IAI sa sjedištem u Rimu.

Jedna baterija i u Slovačkoj

Vlada je nedavno stacionirala jednu bateriju u Slovačkoj kao dio NATO programa, a druga bi trebala biti postavljena u lipnju u južnoj Italiji kako bi zaštitila summit G7.

SAMP/T je pokretni taktički proturaketni sustav dizajniran je za obranu od krstarećih i taktičkih balističkih projektila, kao i pilotiranih letjelica i bespilotnih letjelica, a u talijansku je vojnu službu ušao 2013. godine.

Talijanski parlament trebao bi glasati za još jedan paket oružja koji će se poslati Ukrajini, nakon što su navodno već poslane rakete Stinger i haubice PzH 2000. Komentari britanskog ministra obrane prošli mjesec o tome da je Italija poslala rakete Storm Shadow u Ukrajinu dospjeli su na naslovnice u Italiji.

No, kao i s prethodnim pošiljkama, talijanska vlada vjerojatno neće otkriti javnosti ni saborskim zastupnicima točan popis oružja.

Premijerka je snažno podržala ukrajinsku vojnu kampanju za istjerivanje ruskih snaga s njezina teritorija, ali vladina suzdržanost u popisu poslanog oružja uslijedila je nakon kritika birača i političkih stranaka, uključujući oporbenu stranku Pet zvijezdica i Meloninog koalicijskog saveznika, Ligu.

- Nečuveno je da parlament ništa ne zna, da samo mi čuvamo tu tajnu u Europi, rekao je Francesco Silvestri, član parlamenta s liste Pet zvjezdica.

Tijekom sastanka s Meloni ovog tjedna u Rimu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Italiji što je prošle godine poslala prvu bateriju SAMP/T u Ukrajinu. Također je navodno potaknuo Italiju da poveća svoje izdatke za obranu.

Premalo troše na obranu

Italija je posljednjih godina povećala potrošnju i dosegnula 1,38 posto bruto domaćeg proizvoda, što je ispod cilja od 2 posto koji je savez postavio za sve članice.

Nakon sastanka s Meloni, Stoltenberg je za talijanski dnevnik La Repubblica rekao da ‘Italija ima ambiciju rasti i uskladiti se s drugima‘.

Marrone je primijetio da je 2022. godine parlament izglasao postizanje granice od 2% do 2028., ‘ali vlada ne povećava izdatke za obranu dovoljno da bi to učinila‘.

Tijekom sastanka sa Stoltenbergom, Meloni je zatražila da se NATO usredotoči na pomoć Italiji u povećanju sigurnosti duž svog južnog krila, što znači sjevernoafričku obalu okrenutu prema njoj preko Sredozemnog mora.

Ranije ovog tjedna, Meloni je posjetila Libiju, gdje je od generala Khalife Haftara, moćnika koji upravlja istočnim dijelom zemlje, zatražila da smanji broj ruskog vojnog osoblja tamo. Rusija trenutačno koristi istočnu Libiju kao uporište za jačanje svoje rastuće prisutnosti u Africi, dok se Haftar oslanja na Moskvu kako bi ojačao svoju ruku protiv suparničke vlade u zapadnoj Libiji.

Wolfram Lacher, stručnjak za Libiju pri Njemačkom institutu za međunarodne i sigurnosne poslove, rekao je da je malo vjerojatno da će Haftar poslušati savjet Meloni.

- Haftar treba Ruse, njihova prisutnost ključna je za ravnotežu moći u Libiji i za njegovo odvraćanje od izazivača. Meloni nema ništa za ponuditi što bi moglo nadomjestiti ono što on dobiva od Rusije, niti ima bilo kakvu polugu koja bi ga mogla potaknuti da se oslobodi ruske prisutnosti, rekao je Lacher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:08