RAT ZA OPSTANAK DRŽAVE

NOVA VELIKA BITKA U IRAKU Putin je Bagdadu poslao pet borbenih aviona: 'Situacija je opasna'

Rusija je objavila da neće "prekriženih ruku" promatrati ofenzivu džihadista u Iraku, ne precizirajući kako točno namjerava pomoći Bagdadu
 AFP

BAGDAD - Iračka vojska objavila je u nedjelju da je u Irak stiglo prvih pet ruskih borbenih zrakoplova koji bi joj trebali pomoći u borbi protiv sunitskih militanata.

"Prva skupina zrakoplova Suhoj Su-25 stigla je na irački teritorij, što će poboljšati borbene kapacitete iračkih zračnih snaga u eliminiranju terorizma", objavilo je iračko ministarstvo obrane.

Zrakoplovi će za tri do četiri dana biti u akciji i očekuje se da će promijeniti situaciju na bojišnici, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Iračka vlada objavila je četvrtak da će kupiti desetak borbenih zrakoplova od Rusije u vrijednosti od više od 500 milijuna dolara.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov rekao je u subotu u Damasku da Rusija neće "prekriženih ruku" promatrati ofenzivu džihadista u Iraku, ne precizirajući kako točno namjerava pomoći Bagdadu.

"Situacija je jako opasna i prijeti temeljima iračke države", rekao je, inzistirajući ipak da rješenje krize, kako u Siriji tako i u Iraku, može omogućiti samo "istinski nacionalni dijalog".

Sunitski borci Islamske države Iraka i Levanta zauzeli su ovaj mjesec velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka zatekavši iračku vojsku nespremnu. Vojska je u međuvremenu ponovno preuzela nadzor nad nekim područjima.

Državni mediji javili su da je iračka vojska u subotu pokrenula veliku ofenzivu protiv ISIL-a čiji je cilj oslobađanje Tikrita i Mosula.

BBC prenosi da su se vladine snage zbog žestokih sukoba u međuvremenu morale povući u Dijlu, 25 kilometara južno od Tikrita

Prilaz gradu otežava velik broj mina, no snage sigurnosti nastavljaju ga granatirati, kazali su očevici.

Brzo napredovanje militanata zabrinulo je međunarodnu zajednicu da bi se Irak mogao raspasti.

UN procjenjuje da je u dosadašnjim sukobima poginulo više od tisuću ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:33