ATENTAT U SARAJEVU

Nova uhićenja u BiH, u pozadini je rat švedskih bandi, cure nove informacije: ‘Planirao je svjedočiti‘

Sve se povezuje sa sukobima među kriminalnim skupinama u Švedskoj koji su eskalirali ranije ove godine i u kojima je ubijeno najmanje šest osoba
 Antonio Balic/Cropix

Policija u BiH uhitila je u srijedu još dvije osobe koje povezuje s ubojstvom švedskog državljanina počinjeno dan ranije dok se istragom pokušava ustanoviti kakve su točno bile veze među njima.

Muškarac koji je identificiran kao Harris Österdahl (30) ubijen je u utorak u sarajevskom naselju Stup u obračunu koji je ličio na klasičnu zasjedu. U njega su pucala dvojica napadača koji su pri tom ranili još jednog muškarca. On je kasnije identificiran kao Elvir Mutić, također švedski državljanin koji je sa žrtvom bio u društvu u trenutku napada.

Mutić je sada u bolnici u Sarajevu i izvan je životne opasnosti.

Zbog sumnje da je počinio ubojstvo odnosno ranjavanje u mjestu Sokolac na području Republike Srpske nekoliko sati nakon incidenta uhićen je Šveđanin Herbert Oliver Peter.

Identitet druge dvojice uhićenih pod istom sumnjom tijekom policijske potjere u okolici Sarajeva još nije poznat.

Nakon ubojstva mediji nagađaju što je pozadina. Prema navodima onih iz Švedske sve osobe povezane s tim incidentom bile su uključene u trgovinu drogom.

Jedna od verzija je kako je Österdahl bio na meti plaćenih ubojica zbog spremnosti da pred švedskim pravosuđem svjedoči protiv drugih osoba iz te zemlje umiješanih u trgovinu narkoticima. Zbog toga se navodno pokušao sakriti u Sarajevu gdje je u naselju Ilidža unajmio stan. Nema potvrde kada je točno stigao u BiH.

Sve se povezuje sa sukobima među kriminalnim skupinama u Švedskoj koji su eskalirali ranije ove godine i u kojima je do 7. rujna ubijeno najmanje šest osoba.

Zbog sukoba kriminalnih bandi čiji pripadnici postaju sve nasilniji švedski je premijer Ulf Kristersson potkraj je rujna zatražio da policiji pomogne vojska proglašavajući rat protiv kriminalnih bandi.

"Švedska nikada ranije nije imala ništa slično", izjavio je Kristersson obrazlažući taj zahtjev bez presedana u njegovoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:22