ČEKAJU SE RECENZIJE

Nova studija tvrdi da omikron ima značajnu sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog preboljenjem

Znanstvenici s Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju da ovo otkriće ima važne implikacije na javno zdravlje

Testiranje na covid-19 u Južnoj Africi

 Emmanuel Croset/AFP

Prema prvoj, ali nerecenziranoj studiji koja se bazira na podacima s terena, omikron varijanta korona virusa ima "značajnu" sposobnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnim infekcijama korona virusom, odnosno ranijim sojevima covida-19.

Nalazi sugeriraju da bi nova varijanta mogla uzrokovati značajan val infekcija, čak i u populacijama s visokim razinama antitijela.

Istraživači s Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) upozoravaju kako njihovo otkriće ima važne implikacije na javno zdravlje.

"Preostaju hitna pitanja o tome može li omikron također izbjeći imunitet stvoren cIjepovom i potencijalne implikacije smanjenog imuniteta na infekciju u zaštiti od teških oblika bolesti i smrti", navode znanstvenici, kako prenosi Sky News.

Znanstvenici su proučili gotovo 2,8 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 u Južnoj Africi od ožujka 2020. i otkrili da se u 35.670 slučajeva radi o reinfekciji, odnosno osobama koje su se ponovno zarazile korona virusom.

Velike neizvjesnosti

Rizik od ponovne infekcije, ustanovljeno je, bio je manji pri beta i delta valovima nego prilikom prvog porasta slučajeva zaraze u ožujku 2020. uzrokovanog sojem iz Wuhana.

No, kao značajno je istaknuto otkriće da je rizik od ponovne infekcije u slučaju omikrona 2,4 puta veći nego u prvom valu.

"Nalazimo dokaze o značajnom i stalnom povećanju rizika od ponovne infekcije koji je u skladu s vremenom pojave omikron varijante u Južnoj Africi, što sugerira da je njegova prednost barem djelomično u većoj sposobnosti da inficira osobe koje su već bile zaražene", kažu znanstvenici.

"Mogućnost izbjegavanja imuniteta stečenog prethodnom infekcijom, bez obzira na to može li omikron izbjeći i imunitet dobiven cjepivom, ima važne implikacije za javno zdravstvo u cijelom svijetu", navodi se dalje.

image

Testiranje na covid-19 u Južnoj Africi

Emmanuel Croset/AFP

Paul Hunter s Medicinskog fakulteta u Norwichu kaže kako su "implikacije ovog rada da će omikron u značajnoj mjeri moći prevladati prirodni imunitet, ali vjerojatno i imunitet nastao cijepljenjem".

No, napominje kako još nije jasno u koliko značajnoj mjeri.

Druga velika neizvjesnost je, kaže, povećava li to rizik od teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

"Epidemiološke studije su pokazale da je zaštita od teških oblika bolesti kod drugih varijanti snažnija nego zaštita od infekcije."

Iako je samo oko četvrtina stanovništva u Južnoj Africi potpuno cijepljena, imunitet od prirodne infekcije je visok jer je zemlja prošla kroz nekoliko velikih valova covida.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila da će poslati svoj tim u Južnu Afriku kako bi pomogli u rješavanju problema koje izaziva nagli proboj nove varijante virusa.

Prve naznake 'dobra vijest'

Ekipa će biti poslana u provinciju Gauteng kako bi pomogla u nadzoru i pronalaženju te praćenju kontakata.

Međutim, Barry Schoub, predsjednik južnoafričkog vladinog Odbora za cjepivo protiv covida, rekao je za Sky News da su prve naznake "dobra vijest".

"Svakako, u ovoj fazi vijesti izgledaju obećavajuće – velika većina prodornih infekcija, odnosno slučajeva osoba koje su se zarazile unatoč cijepljenju, je blaga. Naš bolnički nadzor pokazuje mali porast, ali sigurno ništa tako dramatično kao što smo vidjeli u prethodnim valovima", zaključuje Schoub.

Inače, omikron varijanta potaknula je "zabrinjavajući" porast broja slučajeva koronavirusa u Južnoj Africi i brzo postaje dominantna vrsta, izvijestili su ranije lokalni zdravstveni dužnosnici, dok dok sve više zemalja otkriva prve slučajeve novog soja.

Michelle Groome iz Južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti (NICD) izjavila je kako je došlo do "eksponencijalnog povećanja" infekcija u posljednja dva tjedna s tjednog prosjeka od oko 300 novih slučajeva dnevno na 1000 prošlog tjedna, a nedavno na 3.500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:58