PRIJETE POPLAVE

Nova studija: Ekstremno topljenje leda na Grenlandu proteklih desetljeća prijeti općim potopom

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu
 Louise Murray/Sciencephoto/Profimedia

Nekih 3,5 bilijuna tona leda otopljenih na Grenlandu u proteklom desetljeću podignulo je razinu mora za jedan centimetar i povećava prijetnju poplavama u svijetu, upozorava novo istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Ledeni pokrov najvećeg otoka na svijetu sadrži dovoljno smrznute vode da podigne razinu oceana za šest metara na planetu i učestalost ekstremnog topljenja na tom području raste u zadnjih 40 godina.

Iako je to jedno od mjesta na svijetu kojim se klimatolozi najviše bave, istraživanje čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, prvo je koje se koristi podacima satelitskih karata kako bi se otkrilo trošenje grenlandskog ledenog pokrova.

Iako je Grenland jedno od mjesta u svijetu koje klimatolozi najviše proučavaju, istraživanje objavljeno u ponedjeljak prvo je koje se koristi satelitskim podacima kako bi se iskoristila pohabanost ledenog pokrova.

Prema podacima časopisa Nature Communications u protekla četiri desetljeća gubitak vode narastao je za 21 posto u protekla četiri desetljeća.

Prema podacima Europske svemirske agencije, ledeni pokrov izgubio je 3,5 milijarda tona leda od 2011. čime je proizvedeno dovoljno vode da se u svijetu podigne razina oceana i da zajednice koje žive u samom priobalju budu u visokoj pripravnosti zbog opasnosti od poplava.

Trećina izgubljenog leda u posljednjoj dekadi dogodila se u dva protekla vruća ljeta - u 2012. te u 2019. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:45