NIKOLAJ PATRUŠEV

Nova prijetnja Litvi: ‘Sigurni ste da želite blokirati Kalinjingrad? Osjetit ćete kad uzvratimo‘

Litva tvrdi kako je zabrana tranzita do Kalinjingrada provođenje europskih sankcija zbog invazije na Moskvu, a ne unilateralna mjera

Nikolaj Patrušev i Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/AFP

Nikolaj Patrušev, jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je upozorio Litvu da će Rusija odgovoriti na zaustavljanje tranzita sankcioniranih dobara u eksklavu Kalinjingrad, te da će to osjetiti i Litavci.

Litva je zabranila tranzit do eksklave ruskih dobara koje je Europska unija sankcionirala zbog napada na Ukrajinu, pozivajući se na te sankcije.

Rusi do Kalinjingrada kopnenim putem mogu stići samo preko Litve ili Poljske.

Patrušev, bivši KGB-ovac, a trenutačno tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da "neprijateljsko" djelovanje Litve pokazuje da Rusija ne može vjerovati zapadu.

"Rusija će svakako odgovoriti na ove neprijateljske akcije", rekao je Patrušev, a prenosi ruska agencija RIA.

'Samo provodimo europske sankcije'

"Radi se na primjerenim mjerama u međuresornom formatu koje će biti poduzete u bliskoj budućnosti", kazao je bivši obavještajac.

"Njihove posljedice imat će ozbiljan negativni utjecaj na stanovništvo Litve", dodao je.

Kalinjingrad, nekadašnju luku Koenigsberg, prijestolnicu Istočne Pruske i dom slavnog filozofa Immanuela Kanta, sovjetska Crvena armija osvojila je iz ruku nacista u travnju 1945. godine.

Litva tvrdi kako je zabrana tranzita provođenje europskih sankcija namijenjenih kažnjavanju Rusije zbog invazije na Moskvu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova zbog te je odluke pozvalo je na razgovor veleposlanika EU-a u Moskvi Markusa Ederera, nazivajući tu situaciju više nego ozbiljnom.

"Litva ne poduzima unilateralne mjere - ona provodi europske sankcije", prenosi RIA njegove riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:36