ZLOGLASNI POPAJ

Nova karijera čovjeka koji je ubio 300 ljudi za Pabla Escobara: Postaje YouTube zvijezda!

Bivši 'zaposlenik' Pabla Escobara John Jairo Velásquez, poznat i kao Popaj
 Screenshot: YouTube

Prije 25 godina John Jairo Velásquez bio je jedan od najstrašnijih ubojica na svijetu. Poznat pod nadimkom 'Popaj', bio je omiljeni plaćenik Pabla Escobara za kojeg je počeo raditi kad mu je bilo samo 18 godina.

Tijekom "radnog staža" koji je proveo u službi najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom svih vremena, Popaj je prema vlastitom priznanju ubio najmanje 250 ljudi, među njima i svoju djevojku, a naručio ubojstvo njih još 3000. Zapravo je teško i pobrojati sve zločine koje počinio ili za koje se sumnja da ih je počinio, od aktiviranja 250 auto-bombi do rušenja civilnog zrakoplova sa 109 osoba na letu.

"Popaj" je u zatvoru završio 1992 godine, a na kraju je osuđen samo zbog ubojstva predsjedničkog kandidata na izborima u Kolumbiji, Luisa Carlosa Galana. Osuđen je na 30 godina zatvora, a iza rešetaka je proveo njih 22. Razlog zašto nije dobio doživotnu kaznu je njegova suradnja s vlastima zbog koje su pali mnogi veliki igrači u kolumbijskim narko-kartelima.

Kada je izašao iz zatvora 2014. godine Velásquez nije znao što će točno raditi u životu. Tada je uočio priliku u internetu. Naime, Velásquez je prošle godine otvorio svoj YouTube kanal Popeye Arrepentido (Pokajnik Popaj) koji nakon samo devet mjeseci ima više od 110 000 pratitelja, piše Guardian. Od tog kanala, kaže, zarađuje dovoljno za život.

"Popaj" preko svojeg kanala priča o danima koje je proveo radeći za Escobara, ali s ciljem da demistificira kako svojeg šefa (još uvijek tako zove Pabla), tako i sebe:

- Bili smo banditi. Vrlo je važno da nove generacije ne postanu opčinjene Pablom, a još manje sa mnom - kazao je Popaj.

Naravno, mnogi u Kolumbiji su zgroženi činjenicom da "Popaj" danas "dijeli mudrost" preko YouTube-a. To se pogotovo odnosi na obitelji žrtava, od kojih mnogi kontaktiraju Velasqueza. On kaže da više od 14 sati dnevno provodi odgovarajući na njihova pitanja:

- Brat ubijenog policajca me upitao kad ću se susresti s obiteljima žrtava. To je vrlo bolno pitanje za mene. Ali važno je da se nađemo licem u lice kako bih osobno mogao tražiti oprost i prihvatiti odgovornost - kazao je "Popaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:26