SRBIJA U PROBLEMU

Noćna drama u Bruxellesu, Vučić sazvao sjednicu Vijeća za sigurnost: ‘Mi nemamo kamo ići...‘

Naša situacija je jako teška, ali mi nemamo gdje drugdje da idemo osim prema Europi, rekao je.

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/ Cropix

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer navečer s povjerenikom EU-a za proširenje Olivérom Várhelyijem, visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom te Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine.

Bosnu i Hercegovinu u Bruxellesu predstavlja srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, a Kosovo ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz.

- Sada sam još čvršće i snažnije posvećen radu inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumijevanje po različitim pitanjima, naravno, posebno s predstavnicima Sjeverne Makedonije i Albanije. Za nas je situacija veoma složena i kompleksna, sutra će biti još teža jer je ministrica Donika Gervalla večeras potvrdila da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u Vijeću Europe - izjavio je Aleksandar Vučić, a prenose srbijanski mediji.

- Kosovo smatra da je neovisna država i nastavit će u tom smjeru. Nama to donosi dodatne turbulencije jer oni žele ukrajinsku situaciju iskoristiti protiv Srbije. Žele dobiti puno više nego što su dobili ranije, govoreći kako smo mi na strani Rusije, a sebe predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma. Mi ćemo u idućih 36 sati zakazati sjednicu Vijeća za sigurnost i politički reagirati. Neće ići tako lako kao što su zamislili - naveo je predsjednik.

Vučić je poručio da ucjenama i pritiscima nitko neće moći slomiti Srbiju. Dodao je da ima puno nedoumica i pitanja, pa napomenuo da se očekuje veliki summit koji će Francuzi moći organizirati 23. lipnja, prenosi Blic.

- Bit će vrlo zanimljivo. Što se nas tiče situacija nije jednostavna, ali nemamo kamo, ne možemo iz svoje kože. Moramo donositi racionalne odluke. Sve u svijetu je postala apsolutna histerija i nije dobro da se ističete. Naša zemlja nije velika, ali taj naš brod ćemo, nadam se, uspjeti dovesti u mirne vode - rekao je Vučić.

Istaknuo je da će se na međunarodnoj sceni boriti za povlačenje priznanja Kosova i ozbiljan i odgovoran položaj Srbije.

- Mi smo prije 72 dana iznijeli zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost i jedina smo zemlja koja se drži naših principa. Ukrajini želimo sve najbolje, to su naši prijatelji. Ali samo Srbija se drži principa - naglasio je.

Osvrnuo se i na mogući naftni embargo Rusiji te dosad nametnute sankcije.

- Ja ne znam kakve će sankcije biti uvedene. Ide šesti paket sankcija Rusiji, a onda će biti i sedmi i osmi. A onda, odakle ćemo mi naftu da uvezemo?, upitao je Vučić.

Prema njegovim riječima, jedino čega možemo da se držimo prilikom donošenja odluka su principi međunarodnog prava. Na pitanje što Srbija kao država možemo napraviti, Vučić je rekao da će vlast svojom ozbiljnošću nastaviti privlačiti investitore.

- Također možemo otvorenim razgovorom rješavati s europskim partnerima sve probleme s kojima se suočavamo, možemo inzistirati na razumijevanju stava Srbije sve dok možemo. Mi Srbi se teško navikavamo na promjene, mi 1991. i 1992. nismo shvatili značaj pada Berlinskog zida. Tako ni danas, mi ne mislimo da je moguće da na zimu imamo veliku krizu. Neki ljudi će ostati gladni, rekao je.

Poto je ponovno istaknuo da se Srbija nalazi u ‘teškoj, složenoj i kompliciranoj situaciji‘.

- Ja sam prošao kroz puno teških situacija koje drugi ne bi mogli podnijeti u 100 mandata.

Istaknuo je da Srbija naftu nabavlja isključivo preko Jadranskog naftovoda (Janaf).

- Što se tiče plina, izgradili smo 423 kilometara plinovoda od zaječarske općine pa do sjevera Srbije, povezali se s Bugarskom. To je taj dio Balkanskog toka. Dakle, 100 posto plina koji dobivamo je ruski plin. Još nismo počeli pregovore s ruskom stranom oko novog ugovora o plinu, imamo još oko dva tjedna. Za nas je puno kompliciranije i skuplje ako bismo išli preko Krka i Mađarske, ali ne isključujemo tu mogućnost - objasnio je on.

Vučić je naglasio da je posao Srbije da provodi reforme, da radi na neovisnosti pravosuđa, medijskim slobodama i mnogim drugim stvarima.

- Očekujem da će mnogo toga biti razjašnjeno tog 23. lipnja. Mi nemamo gdje drugdje da idemo osim prema Europi - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:09