ANDREW CUOMO

Njujorški guverner koji je optužen da je seksualno zlostavljao 11 žena podnio ostavku

Odluka o ostavci njujorškog guvernera Andrewa Cuomoa stupit će na snagu za dva tjedna
 Andrew Cuomo 
 Carlo Allegri/AFP

Guverner države New York Andrew Cuomo podnio je ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Odluka o ostavci guvernera koji je odradio tri mandata, a koja će stupiti na snagu za dva tjedna, uslijedila je nakon što je državni tužitelj u New Yorku objavio rezultate istrage prema kojoj je Cuomo seksualno uznemiravao najmanje 11 žena.

Petomjesečna istraga pokazala je da je guverner države New York, seksualno zlostavljao više žena i time ne samo prekršio savezni i državni zakon već i stvorio "ozračje straha" u svom uredu, objavilo je prije tjedan dana državno odvjetništvo, no Cuomo je odbacio sve optužbe.

Cuomo je, kako je pokazala istraga, bez pristanka grlio, pipao, ljubio i davao neprimjerene izjave ženama, njih 11 od kojih su većina vrlo mlade, rekla je ranije državna odvjetnica Letitia James. Ured tog demokratskog guvernera pretvorio se u "toksično radno mjesto", u mjesto uzastopnog zlostavljanja.

Izvješće o istrazi na 168 stranica zadalo je fatalni udarac političkoj budućnosti Cuoma, iako se radi o građanskoj prirodi istrage koja neće direktno uroditi podizanjem kaznene optužnice.

Istraga je, tvrdi James, također demokratkinja, pokazala "uznemirujući obrazac ponašanja 63-godišnjeg guvernera", ističući da je "tih 11 žena bilo u neprijateljskom i toksičnom okruženju".

Istražitelji su razgovarali sa 179 ljudi, uključujući žrtve te sadašnje i bivše članove skupštine.

Cuomo je ranije odbacio sve optužbe na svoj račun. "Nikoga nikada nisam neprimjereno dirao. Ja to nisam i nikada to nisam bio", rekao je.

Tvrdi da nije ništa učinio namjerno i ne vjeruje da će sud uvažiti optužbe. "Ja doista povremeno grlim i ljubim ljude, žene i muškarce. To činim cijeli život. Takav sam otkad pamtim. Po mojem mišljenju nikada nisam prešao mjeru", rekao je objavljujući ostavku.

Dosadašnjeg guvernera New Yorka zamijenit će njegova zamjenica Kathy Hochul, koja će postati prva žena na toj dužnosti.

Cuomova ostavka drugi je slučaj u 13 godina da guverner New Yorka odlazi usred skandala, nakon što je Eliot Spitzer podnio ostavku 2008. zbog povezanosti s prostitucijom.

Podnijevši ostavku Cuomo je izbjegao opoziv u državnoj skupštini.

Andrew Cuomo (63) bio je izabran za guvernera tri puta, kao i njegov pokojni otac Mario Cuomo.

Nikada se nije kandidirao za predsjednika SAD-a iako se nagađalo da bi mogao.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je 4. kolovoza Cuoma da dade ostavku zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju više žena, a njujorškog guvernera na ostavku su pozvali i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, njujorški gradonačelnik Bill de Blasio i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:53