OZBILJNO UPOZORENJE

Njemačkoj prijeti gašenje industrijskih postrojenja, ministar poručio: ‘Nemamo siguran scenarij‘

Ukrajina još uvijek zarađuje od tranzitnih naknada dopuštajući ruskom plinu da teče kroz njen teritorij...

Ilustracija, tvornica u Njemačkoj

 Clynt Garnham Environmental/Alamy/Alamy/Profimedia/Clynt Garnham Environmental/alamy/alamy/profimedia

Njemačka bi mogla biti prisiljena smanjiti ili čak isključiti industrijske kapacitete ako se ukrajinski ugovor o tranzitu plina s Rusijom ne produži nakon što istekne krajem sljedeće godine, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Habeck je izdao oštro upozorenje u ponedjeljak na ekonomskoj konferenciji u istočnoj Njemačkoj, rekavši da političari moraju izbjegavati ponavljanje istih pogrešaka i pretpostavljanje da gospodarstvo neće biti pogođeno bez mjera opreza za osiguranje opskrbe energijom, piše Bloomberg.

Morala bi se poštivati pravila o podjeli tereta potencijalne nestašice plina u istočnoj Europi, što znači da bi Njemačka morala tamo izvoziti plin kako bi nadoknadila deficit, a proizvođačima u najvećem europskom gospodarstvu mogla bi tako biti ograničena ili smanjena opskrba.

- Nema sigurnog scenarija kako će se stvari odvijati, rekao je Habeck.

Dodatni kapaciteti, uključujući i planirani LNG terminal na sjevernoj obali Njemačke, koji je izazvao protivljenje lokalnog stanovništva i skupina za zaštitu okoliša, stoga će biti ključni za održavanje opskrbe istočne Njemačke i istočne Europe, dodao je Habeck.

Ukrajina još uvijek zarađuje od tranzitnih naknada dopuštajući ruskom plinu da teče kroz njen teritorij u zemlje poput Austrije, Slovačke, Italije ili Mađarske.

Čak i ako se nešto od opskrbe nastavi nakon 2024. godine, malo je vjerojatno da će trenutni ugovor o tranzitu biti produžen pod sličnim uvjetima, s obzirom na nedostatak političke potpore, navodi se u izvješću Centra za globalnu energetsku politiku, objavljenom prošli tjedan.

- Izravni pregovori između Rusije i Ukrajine o produženju ugovora o tranzitu izgledaju vrlo nevjerojatno u trenutnom okruženju, navode autorice izvješća Anne-Sophie Corbeau i Tatiana Mitrova, prenosi Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:03