ENERGETSKA KRIZA

‘Njemačkoj je potreban ruski plin kako bi obuzdala cijene energije, Sjeverni tok 2 pomaže‘

I SAD i Njemačka upozorili su da bi se Sjeverni tok 2, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, mogao suočiti sa sankcijama

Plinara/Ilustracija

 STEFAN SAUER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka se mora i dalje oslanjati na ruski plin kako bi izbacila iz upotrebe ugljen i obuzdala cijene energije, upozorio je izvršni direktor vodeće elektroenergetske tvrtke E.ON Leonhard Birnbaum.

"Smatramo da nam ruski plin treba. Točka. Pogotovo zato što bismo se sada trebali više i oslanjati na plin jer želimo prestati koristiti ugljen", rekao je Birnbaum u ponedjeljak.

Izrazio je podršku plinovodu Sjeverni tok 2 koji bi trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, ali je naišao na kritike u Washingtonu i među saveznicima i ocjene da je njemačka vlada napravila stratešku pogrešku.

"Gledano iz perspektive energetske ekonomije, Sjeverni tok 2 pomaže. Politička je procjena možda drugačija i o tome treba raspravljati u političkoj areni", naglasio je šef E.ON-a.

I SAD i Njemačka upozorili su da bi se Sjeverni tok 2, koji je dovršen, ali još nije u funkciji, mogao suočiti sa sankcijama ako Rusija napadne Ukrajinu.

Plin koji iz Rusije stiže plinovodom u načelu je jeftiniji od ukapljenog prirodnog plina (LNG), napominje agencija dpa.

„Budemo li se morali osloniti na LNG, cijene plina u Europi bit će puno veće nego do sada. Da bi cijene pale, u Europu mora plinovodima stizati više plina", objasnio je Birnbaum.

"To, naravno, znači i uvoz iz Rusije. Nadam se razumnom ishodu, unatoč trenutnim napetostima", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:46