RASISTIČKI SKANDAL

Njemačkog trenera kamera uhvatila u nezgodnom trenutku: ‘Sredi te jahače deva!‘

Dok je njemački olimpijac Nikias Arndt ganjao suparnike, njegov glavni šef je pokraj staze uzvikivao riječi podrške
Patrick Moster pokraj staze tijekom utrke
 Sebastian Gollnow

Sportski direktor Njemačke biciklističke federacije (BDR) Patrick Moster našao se pod salvom optužbi za rasizam nakon neprimjerenih izjava tijekom biciklističke utrke kronometra na Olimpijskim igrama u Tokiju, piše Deutsche Welle.

Dok je njemački olimpijac Nikias Arndt ganjao suparnike, njegov glavni šef je pokraj staze uzvikivao riječi podrške. Pritom se nekoliko puta zaderao 'sredi te jahače deva'.

Arndt se pritom pokušavao izjednačiti s Alžircem Azzedineom Lagabom i natjecateljem iz Eritreje Amanuelom Ghebreigzabhierom.

Sve se moglo čuti u televizijskom prijenosu uživo, a komentator njemačke televizije ARD Florian Nass ostao je šokiran:

- Ako sam dobro razumio što je vikao, to je bilo potpuno pogrešno. Takvim riječima nema mjesta u sportu, rekao je Nass.

U međuvremenu se Moster ispričao.

- Rekao sam to u afektu i uslijed velikom pritiska, priznajem da je moj izbor riječi bio neprimjeren, rekao je za njemačku agenciju DPA.

image
Patrick Moster
Jan Haas

- Jako mi je žao i mogu se samo iskreno ispričati. Nisam nikoga želio uvrijediti, rekao je.

Šef Njemačkog olimpijskog sportskog udruženja Alfons Hörmann rekao je da se njihova organizacija zalaže za poštovanje, fair play i toleranciju.

- Važno je da se Moster ispričao odmah nakon natjecanja. Obavit ćemo s njim privatni razgovor i pozabaviti se situacijom, rekao je.

BIciklist Arndt, koji je utrku završio na 19. mjestu, distancirao se od takvih riječi na društvenim mrežama. Rekao je da je zgrožen incidentom.

- Takve riječi su neprihvatljive. Skidam kapu svim velikim sportašima koji su došli iz cijelog svijeta u Tokio, napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:28